Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
JAVNI POZIV ZA POMOĆ POLJOPRIVREDNICIMA U VRIJEME EPIDEMIJE COVID-19

Županija "uskače" OPG-ovima s 500.000 kuna

poljoprivreda
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
Javni poziv otvoren je do utroška sredstava, a najkasnije do 31. prosinca

Novi javni poziv za pomoć OPG-ovima s područja Osječko-baranjske županije radi ublažavanja posljedica epidemije COVID-19 na njihovo poslovanje objavljen je 7. prosinca. Naime, koronakriza ostavlja posljedice i na poslovanje OPG-ova, a kako bi im pomogli u održavanju njihova poslovanja u ovim izvanrednim okolnostima, župan Ivan Anušić donio je pravilnik o ovoj vrsti potpora. Ukupna planirana sredstva iznose 500.000 kuna.

USVOJEN REBALANS ŽUPANIJSKOG PRORAČUNA Proračun 54,1 milijun kuna manji, projekti idu dalje

Korisnici potpore fizičke su osobe koje imaju prebivalište na području Osječko-baranjske županije, upisani su u Upisnike poljoprivrednih gospodarstava, osigurani su po osnovi obavljanja djelatnosti poljoprivrede kao osnovnog zanimanja i nisu obveznici poreza na dohodak. Korisnik ostvaruje pravo na potporu kao nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva za sebe i za članove svog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva.

Realiziran projekt dostupnije primarne zdravstvene zaštite U domove zdravlja uloženo 27 milijuna kuna

– Korisnici naših COVID potpora u poljoprivredi su OPG-ovi čije je poslovanje u travnju i svibnju bilo najmanje 20 posto niže nego u isto vrijeme lani, a Županija će im pokriti trošak obveznog osiguranja i trošak doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje za travanj i svibanj 2020. Intenzitet potpore iznosi do 60 posto prihvatljivih troškova, a najviše do 1500 kuna po jednom OPG-u – kaže župan Anušić. Potpore su prilagođene poljoprivrednicima koji zbog svoje specifičnosti nisu obuhvaćeni nacionalnim mjerama.

Javni poziv otvoren je do utroška sredstava, a najkasnije do 31. prosinca. Sve su informacije na internetskoj stranici Županije.