Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Na sastanku župana vukovarsko-srijemskog Damira Dekanića i ministrice poljoprivrede Marije Vučković

Županija ustraje na reorganizaciji Hrvatskih šuma

Foto: VSŽ
Od ukupne proizvodnje drvne mase 48 posto ostaje u preradi u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a 52 posto odlazi u druge dijelove Hrvatske na daljnju preradu

Otkako je postao župan Vukovarsko-srijemske županije, Damir Dekanić govori o potrebi reorganizacije i decentralizacije sustava Hrvatskih šuma s osnovnim ciljem da županija koja daje drvnu masu od nje ima i najviše koristi. Upravo je i to bila jedna od tema razgovora župana Dekanića i ministrice poljoprivrede  Marije Vučković tijekom njezina posjeta Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Dekanić je podsjetio da u županiji postoji određeno nezadovoljstvo ljudi time koliko od vrijednosti šuma, koje ovdje nastaju i rastu, ostaje na ovim prostorima.

Postoji model

– Postoji model koji želimo,  imamo ga i znamo što treba činiti. Tijekom daljnjih razgovora doći ćemo do modela koji je prihvatljiv kada je riječ o reorganizaciji i decentralizaciji Hrvatskih šuma. To je postupak za koji mora postojati potpora Ministarstva kao  i Hrvatskih šuma. Naišli smo na razumijevanje te vjerujem da ćemo uspjeti – rekao je Dekanić.

Objasnio je i da želi te postotke promijeniti u korist Vukovarsko-srijemske županije. Pri tome želi povećati i stupanj finalizacije, odnosno spremnost domaćih drvoprerađivača da proizvode finalne proizvode i tako budu konkurentni na tržištu. Dodaje i da je u drugim dijelovima Hrvatske veći stupanj finalizacije te da na tome treba poraditi i u Vukovarsko-srijemskoj županiji kako bi se 
ostvarila dodatna vrijednost.

Tijekom razgovora bilo je riječi i o stanju u poljoprivredi, koje je, kako je rekao Dekanić, daleko od onog kakvo bi on želio.

– Za bolje stanje neophodni su ne samo mjere Vlade, Županije i fondova nego i aktivnost samih poljoprivrednika. Sve to ovisi i o pravcima u poljoprivredi koji su zauzeti prije 20-ak godina, a za koje se sad pokazuje da nisu najbolji. Cijelo to stanje želimo promijeniti nizom projekata, od kojih su neki provedeni, drugi se provode, a provedba nekih od njih uskoro će započeti. Sve to ne 
može dati rezultate preko noći, ali vjerujem da ćemo za dvije-tri godine vidjeti rezultate – rekao je Dekanić.

Novi projekti

Govoreći o nekima od tih projekata, podsjetio je na projekte navodnjavanja, u kojima su dva sustava završena, dva se završavaju, a u planu je kandidiranje još jednoga projekta. Time će se sadašnjih 2000 hektara koji se navodnjavaju znatno povećati. Plan je na tim površinama forsirati sijanje povrtlarskih kultura i voća.

Tu je i projekt izgradnje Agro-tehnološkog centra, a kandidirat će se i projekt izgradnje hladnjače za potrebe voćara, što će također omogućiti dobivanje dodatne vrijednosti i zapošljavanje mladih i visoko stručnih kadrova. Hladnjača za voćare  omogućit će zamrzavanje voća i njegovo plasiranje na tržište kada cijene budu niže.