Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Bespovratna sredstva za 22 mjere

Županija za pomoć gospodarstvu, obrtima i poljoprivredi izdvaja pet milijuna kuna

Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
Bjelovarsko-bilogorska županija objavom ovih natječaja pokazat će da se situacija normalizira i da se možemo vratiti u posao kao i prije, istaknuo je župan Damir Bajs

Bjelovarsko-bilogorska županija raspisala je javne pozive za čak 22 mjere koje će pomoći gospodarstvu, obrtništvu i poljoprivredi. Mjere vrijedne pet milijuna kuna bespovratne su te dolaze iz županijskog proračuna.

Ulaganje županije u zdravstvo Nova tri vozila za patronažnu službu Doma zdravlja vrijedna su 231 tisuću kuna

Dogovorene mjere

Jedan je to od načina pomoći Županije gospodarstvu, obrtništvu i poljoprivredi, a po broju mjera i osiguranih sredstava županija se smjestila na sam vrh vezan za bespovratne potpore, ne samo na području županije nego i šire. Sve mjere dogovorene su, tvrde iz županije, upravo s onima kojima su i namijenjene, s Gospodarskom i Obrtničkom komorom te poljoprivrednim komorama, kako bi unaprijedili, proširili i osigurali konkurentnost svog poslovanja.

Valja istaknuti da je BBŽ najveći investitor u ovom dijelu Hrvatske s građevinskim investicijama koje će dosegnuti pola milijarde kuna. Inače, županijsko gospodarstvo posljednjih je godina bilježilo trend rasta koji se očitovao u dvoznamenkastim brojkama, bilo da je riječ o rastu zaposlenosti, padu nezaposlenosti, ulaganju u gospodarstvo, dobiti gospodarstva, porastu broja poduzetnika, ulaganja u dugotrajnu imovinu i drugo.

Županija druga u rh po povlačenju sredstava iz EU Za obnovu Područne škole Veliki Zdenci 3,1 milijun kuna

– Ova, 2020. teška je i drukčija godina, čiji je prvi dio obilježen koronakrizom i borbom protiv pandemije koronavirusa te brigom za zdravlje naših sugrađana. Sada smo krenuli u drugi dio godine i nadamo se da će se situacija normalizirati. Bjelovarsko-bilogorska županija objavom ovih natječaja pokazat će da se situacija normalizira i da se možemo vratiti u posao kao i prije. Raspisivanje natječaja pokazat će da se i Županija stabilizirala te smo htjeli i simbolički reći da je sada najvažnije gospodarstvo i ljudi koji rade. Mi smo u dogovoru s našim Gospodarskom i Obrtničkom komorom već i prije napravili pomake, a to znači da smo odlučili u vrijeme korone nastaviti s onim projektima koji su bili u tijeku i raspisati nove natječaje. Prošli tjedan raspisana su četiri jer građevina je posebno pogođena ovoga trenutka i moramo joj pružiti potporu – rekao je župan Damir Bajs.

Predsjednik Obrtničke komore BBŽ-a Goran Grgić potvrdio je trend rasta posljednjih godina, zaključivši da su na to utjecale i županijske mjere.

Damir Bajs Razgovor s bjelovarsko-bilogorskim županom Damirom Bajsom S 15 novih projekata ulaganja u županiji dosegla su pola milijarde kuna

Samo deset obrta manje

– Obrtništvo naše županije lani je imalo iznimno dobru godinu s velikim porastom obrtnika. Zahvaljujući državnim, županijskim i mjerama nekih gradova, taj broj gotovo je održan. Mi ovoga trenutka imamo svega 10 obrta manje nego što smo imali na početku godine što je dobro. Naravno, dolaze mnogi računi na naplatu koji možda nisu bili vidljivi odmah i trebat će svaka moguća potpora. Što se tiče županijskih mjera, naravno da su u financijskom smislu najvažnije one iz prošlog paketa, energetski projekti za građevinski sektor koji će sigurno našim građevincima, najmanje do kraja godine, a sigurno i tijekom proljeća iduće godine osiguravati poslove. Polako počinje biti važna i ona mjera za beskamatno kreditiranje, pokreću se poslovi i nedostaje sredstava za obrtni kapital. U ovih šest mjera koje se sad predstavljaju obrtnici vide svoj interes, bit će na raspolaganju velika sredstva iz fondova EU. Za većinu mojih kolega ovakva pomoć je dragocjena jer je vrlo teško, pogotovo u ovakvom trenutku, financirati projekte iz kojih bi onda iz europskih i domaćih fondova mogli dobiti novac – istaknuo je Grgić.