Izbornik
Naslovnica Županije Koprivničko-križevačka
Mještani mogu puno lakše i sigurnije putovati

Županijska uprava za ceste obnovit će više od 30 kilometara prometnica

storyeditor/2024-09-27/ceste_A.jpg
Foto: Koprivničko-križevačka županija OTVORENA je posljednja dionica modernizirane lokalne ceste između Rijeke Koprivničke i Malog Poganca
ŽUC je proveo natječaje za 30 projekata, a župan Darko Koren iskazao je zadovoljstvo što će mještani mnogo lakše i sigurnije putovati

Protekli je tjedan svečano otvorena posljednja dionica modernizirane lokalne ceste između Rijeke Koprivničke i Malog Poganca u naselju Rijeka Koprivnička. Otvorenju obnovljene ceste prisustvovali su župan Darko Koren i njegov zamjenik Ratimir Ljubić, domaćin načelnik Općine Sokolovac Vlado Bakšaj te ravnatelj Županijske uprave za ceste Dragutin Guzalić s predstavnicima izvođača radova.

Riječ je o modernizaciji zadnje od ukupno tri dionice, dužine 1180 metara, koja se realizirala u suradnji ŽUC-a i Općine Sokolovac sukladno ugovoru o sufinanciranju radova u omjeru od 70 prema 30 posto. Od 2018. u tri faze modernizirana su 5,4 kilometra prometnice, a radovi na trećoj dionici iznosili su 120 tisuća eura.

Prostorno najveća općina

Župan Darko Koren iskazao je zadovoljstvo što će mještani mnogo lakše i sigurnije putovati te zahvalio Općini na dugogodišnjem partnerstvu sa Županijskom upravom za ceste s kojom sjajno surađuje. Koren je pritom podsjetio i kako je Sokolovac prostorno jedna od najvećih općina u Koprivničko-križevačkoj županiji s velikim brojem prometnica koje zahtijevaju sanaciju i modernizaciju.

Kad je riječ o investicijama ŽUC-a u ovoj godini, u toj ustanovi naglašavaju da su im lanjski prihodi iz Fonda solidarnosti EU omogućili da i ove godine u suradnji s lokalnim jedinicama obavljaju pojačan ritam redovnog i investicijskog održavanja cesta. Lani su aplicirali na tri natječaja Fonda solidarnosti i odobrena su im ukupno 6,4 milijuna eura. Valja naglasiti da su sve poslove prijave na natječaje te ugovaranja i nadzora nad radovima obavili vlastitim snagama, uza sve izazove koje im svakodnevno nosi upravljanje s 823 kilometra cesta u njihovoj mjerodavnosti. Ove su godine provedene dvije javne nabave i više jednostavnih nabava s ugovaranjem radova u ukupnom iznosu od tri milijuna eura za 30 projekata. Iz postojećih ugovora bit će obnovljen 31 kilometar cesta na području županije.

Neujednačen model

U županijskoj ustanovi koja upravlja cestama pritom još jednom upozoravaju na velik problem neujednačenog modela financiranja županijskih i lokalnih cesta na području Hrvatske koji dijelu županija, odnosno njihovih ustanova, ostavlja veće mogućnosti, a dio ŽUC-ova, poput koprivničko-križevačkog, otežava bilo kakvo normalno planiranje.

– Ovisnost o nekim izvanrednim prihodima, poput lanjskih prihoda od Fonda solidarnosti EU, nije dobra te dijelu županijskih uprava za ceste, u koje spada i naša, otežava planiranje s poznatim okvirima i proračunima. Radovi u cestogradnji su sezonskog karaktera, a nemogućnost kvalitetnog planiranja, bez jasnih proračunskih okvira, otežava obavljanje radova – zaključuju u županijskom ŽUC-u. Takvu situaciju najbolje opisuju brojke iz poslovnog izvještaja – ŽUC je lani imao gotovo 12 milijuna eura prihoda iz poslovanja, a ove je godine uz rebalans planirano upola manje. Lanjski je višak iznosio 4,2 milijuna eura, što i u ovoj godini omogućava pojačane investicije u održavanje cesta.

storyeditor/2024-09-27/20240925_174936-scaled.jpg Proslavljen Dan Općine Lastovo Župan Dobroslavić na Lastovu obišao i radove u luci storyeditor/2024-09-29/IMG-20240929-WA0018.jpg Na prvenstvu u Vinkovcima sudjelovali su natjecatelji iz 38 država svijeta Big Boss iz Brazila najbolji na svjetskom prvenstvu radnih pasa storyeditor/2024-09-22/Vinkovacke_jeseni_5.jpg VINKOVCI Čuvamo tradiciju i pjesmu i zbog toga smo postali olimpijada folklora