Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Na prvenstvu u Vinkovcima sudjelovali su natjecatelji iz 38 država svijeta

Big Boss iz Brazila najbolji na svjetskom prvenstvu radnih pasa

storyeditor/2024-09-29/IMG-20240929-WA0018.jpg
1/5
Foto: Grad Vinkovci POBJEDNIK Big Boss iz Brazila i njegov vodič Rangel na pobjedničkom postolju Svjetskog prvenstva radnih pasa na kojem su se natjecali u tri discipline – trag, poslušnost i obrana
Bilo je potrebno puno rada i treninga svaki dan kako bismo uspjeli ostvariti ovaj uspjeh, trenutačno sam pun emocija – rekao je nakon proglašenja Big Bossov vlasnik Rangel iz Brazila

Pas Big Boss iz Brazila proglašen je za svjetskog prvaka na Svjetskom prvenstvu radnih pasa koje je proteklog vikenda održano u Vinkovcima. Drugo i treće mjesto osvojili su psi iz Slovačke, Hector i Ares, a reprezentacija Slovačke proglašena je za najuspješniju reprezentaciju ovog prvenstva. Kada je riječ o najuspješnijim reprezentacijama, drugo i treće mjesto zauzele su reprezentacije Njemačke i Češke.

Tri discipline

– Jako sam sretan jer smo Big boss i ja osvojili prvo mjesto. Bilo je potrebno puno rada i treninga svaki dan kako bismo uspjeli ostvariti ovaj uspjeh, tako sam trenutačno pun emocija – rekao je nakon proglašenja Big Bossov vlasnik Rangel iz Brazila. O konkurenciji na prvenstvu u Vinkovcima govori i to da su na njemu sudjelovali gosti iz 38 država iz cijelog svijeta. Inače, riječ je o prvenstvu na kojem se gledaju i ocjenjuju sposobnosti pasa i njihovih vodiča pri čemu su se radni psi natjecali u tri discipline – trag, poslušnost i obrana.

– Ovo je vrlo zahtjevno prvenstvo za organizaciju jer se sastoji od više segmenata, a uz to ovisi i o vremenskim uvjetima. Hrvatski kinološki savez preko svojih udruga jako pomaže građanima da se znaju ponašati sa svojim psom u urbanim sredinama, da imaju poslušnog psa, dobrog karaktera – rekao je nakon dodjele nagrada i zatvaranja prvenstva predsjednik Hrvatskog kinološkog saveza Branko Šare.

Rangel i njegov pas Big Boss pri proglašenju pobjednika
Foto: Grad Vinkovci Rangel i njegov pas Big Boss pri proglašenju pobjednika

Govoreći koliko je zahtjevno istrenirati jednog ovakvog radnog psa da bi se on mogao natjecati na Svjetskom prvenstvu, predsjednik povjerenstva za rad sportskih pasmina pasa Hrvatskog kinološkog saveza Hrvoje Joja rekao je da je potrebno tri do četiri godine rada kako bi svakodnevnim treninzima i radom dostigli ovaj nivo natjecanja. Pri tome je neophodan iskusan i educiran vodič kao i dobar pas koji mora biti željan raditi te pokazati samopouzdanje i hrabrost u pojedinim situacijama. Uz to, mora se sam i kontrolirati. Na kraju se sve to gleda i ocjenjuje.

Promocija Vinkovaca

– Kada je riječ o Hrvatskoj, možemo reći kako smo dobro pozicionirani u svjetskim kinološkim krugovima i to ne samo u radnoj nego i u ostalim aspektima znanosti o uzgoju, selekciji i odgoju čistokrvnih pasa. Hrvatska je ove godine bila domaćin Svjetskoj izložbi u Zagrebu na kojoj je sudjelovalo 15.000 pasa. Poslije ovog svjetskog prvenstva Hrvatska će ove godine u listopadu biti domaćin i Svjetskom prvenstvu u lovu. To su tri svjetske manifestacije koje govore koliko je Hrvatska dobro zastupljena u svjetskoj kinologiji – rekao je Joja.

Zamjenik gradonačelnika Vinkovaca Josip Romić zahvalio je svima koji su sudjelovali u organizaciji Svjetskog prvenstva rekavši kako se radi o velikoj promociji za Vinkovce, ali i za kinologiju ne samo Vinkovaca i Vukovarsko-srijemske županije nego i cijele Hrvatske.

– Mislim da su svi uživali u ovom programu jer smo mogli shvatiti koliko je bitno odricati se, raditi i timski sudjelovati da bi došlo do određenih rezultata kao što smo vidjeli sada. Vjerujem kako ovo nije posljednje ovakvo prvenstvo u Vinkovcima nego da ćemo biti domaćini i u sljedećim godinama – rekao je Romić.

storyeditor/2024-09-22/Vinkovacke_jeseni_5.jpg VINKOVCI Čuvamo tradiciju i pjesmu i zbog toga smo postali olimpijada folklora storyeditor/2024-09-23/PXL_020620_29112367.jpg Olakšali roditeljima Grad od 1. rujna potpuno preuzeo troškove predškolskog odgoja storyeditor/2024-09-20/IMG-20240920-WA0004-1.jpg Infrastrukturni radovi Asfaltiranje spoja Vukovarske i Vinkovačke ulice