Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
VINKOVCI

Čuvamo tradiciju i pjesmu i zbog toga smo postali olimpijada folklora

storyeditor/2024-09-22/Vinkovacke_jeseni_5.jpg
1/7
Svečani mimohod okupio je oko 3000 sudionika iz Hrvatske i inozemstva
Tijekom godina održavanja manifestacije Vinkovačke jeseni izišle su iz okvira Vukovarsko-srijemske županije i Hrvatske tako da su postale poznata tradicijska manifestacija i u svijetu

Ovogodišnje Vinkovačke jeseni, koje su održane 59. godinu zaredom i tako još jednom dokazale da se radi o najvećoj tradicijskoj manifestaciji u Hrvatskoj, završile su tradicionalnim Svečanim mimohodom s Revijom konjskih zaprega i konjanika te Državnom smotrom izvornom hrvatskog folklora koja je bila podijeljena u tri dijela.

Hrvatska manifestacija

O tome o kakvoj se manifestaciji radi i koliku ona ima važnost govori i to da su na Svečanom mimohodu sudjelovale 62 folklorne skupine, 30 zaprega, 68 konjanika s ukupno gotovo 3000 sudionika. U prethodnici Svečanog mimohoda bilo je devet grupa među kojima i kuburaši, zvončari, kandžijaši, Vinkovački šokački rodovi, a posebno je bilo zanimljivo što su zastave nosile čaje, a grbove pobjednici priredbe Mladost i ljepota. Potom su u mimohodu sudjelovali KUD-ovi iz cijele Hrvatske, ali i inozemstva. Bila je to parada narodnih nošnji, nakita, plesova i svega drugoga što jedna ovakva manifestacija donosi.

U sklopu Državne smotre folklora 59. Vinkovačkih jeseni sudjelovalo je ukupno 36 skupina, među kojima su bile 33 gostujuće. Iz svih krajeva Hrvatske pristiglo je 25 skupina, a i dijaspore pridružilo se njih osam, od kojih su četiri stigle iz Bosne i Hercegovine, dvije iz Njemačke, a po jedna iz Austrije i Srbije. Nakon tri godine Vinkovci su ponovno bili domaćin priredbe "Ajd u kolo šokačko", koja okuplja folkloraše iz tri slavonske županije: Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske i Brodsko-posavske. I ovogodišnje Vinkovačke jeseni izazvale su velik interes kod građana ne samo Vukovarsko-srijemske županije nego i iz cijele Hrvatske i inozemstva. I na ovaj način pokazalo se kako je ova vinkovačka manifestacija odavno izišla iz okvira ne samo županije nego i Hrvatske.

Ovogodišnje 59. Vinkovačke jeseni svečano je otvorio predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, koji je tom prilikom recitirao stihove Miroslava Slavka Mađera "Pjevaj majko ratara i bekrija, pjesmu onu što nam život vara, konje vrane kad osedla Šokadija, vrisne pjesma od plamena i žara".

60. Vinkovačke jeseni

– Vinkovačke jeseni ključna su i najveća manifestacija ovog tipa u Republici Hrvatskoj, stoga bih želio zahvaliti svima koji već 59 godina čuvaju tradiciju. Posebno me veseli ovogodišnja tema, naši preci, djedovi i bake koji su temelj svega što danas imamo. Bez njih ne bi bilo ni nas ni Vinkovačkih jeseni. Slavonija i Vinkovci poseban su dio Hrvatske, posebnoga mentaliteta, plemenitosti, dobrote, snage, odlučnosti i inata – rekao je prilikom otvaranja Jandroković.

Gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić, koji je i predsjednik Organizacijskog odbora manifestacije, zatvorio je ovogodišnje Vinkovačke jeseni.

– Čuvamo tradiciju, pjesmu, folklor i zbog toga smo postali centar tradicijske kulture i olimpijada folklora, ali siguran sam i mjesto dobre gastronomije, ljudi koji će vas uvijek široka srca prihvatiti – rekao je Bosančić, najavljujući kako odmah kreću s pripremama za održavanje jubilarnih 60. Vinkovačkih jeseni. 

Vinkovačke jeseni Grad Vinkovci Vinkovačke jeseni – najveća tradicijska manifestacija u Hrvatskoj storyeditor/2024-09-08/kruzni_tok_1.jpg Južna obilaznica Kružni tok prema Rokovcima svečano otvoren i pušten u promet storyeditor/2024-09-02/PXL_170923_103327586.jpg Vinkovačke jeseni Prigodan časopis s do sada neobjavljenim fotografijama