Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Potpisano 15 novih ugovora za subvencioniranje stanovanja ili usavršavanja

Županijske poticaje za liječnike i medicinsko osoblje koristi 109 osoba

1/2
Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs istaknuo je da je Županija s ovim mjerama krenula još prije godinu i pol i to prva u Hrvatskoj, a ravnatelj OB-a Bjelovar dr. med. Ali Allouch dodao je da su mjere stigle u pravo vrijeme

Bjelovarsko-bilogorska županija prva je županija u Hrvatskoj koja je uvela trajne mjere za zadržavanje postojećih, ali i privlačenje novih liječnika za rad u zdravstvenim ustanovama na svom području.

Unos podataka i izvan zakonom predviđenog roka Zbog snijega i mraza prirodna nepogoda za tri grada i dvije općine

Riječ je o mjerama sufinanciranja troškova stanovanja, sufinanciranja kamata na stambene kredite te sufinanciranja troškova stručnog usavršavanja. Da mjere daju rezultate, potvrđuje i podatak da je do sada potpisano 109 takvih ugovora, a posljednjih 15 ovih dana.

Iznos do 20.000 kuna

– Pandemija koronavirusa pokazala je koliko je važan zdravstveni sustav. Čine ga zgrade, oprema, tehnika, a sada gradimo i novu zgradu Opće bolnice Bjelovar. Ali ono što je puno važnije su ljudi koji čine taj zdravstveni sustav i stoga mi je drago da smo prije godinu i pol krenuli u jedan novi projekt, prvi takav u Hrvatskoj, gdje smo uz pomoć struke odredili mjere potpore zapošljavanja na području Bjelovarsko-bilogorske županije i to za naše liječnike, specijaliste, ali i medicinske sestre, farmaceute i druge. Trenutačno smo prošli broj 100. Potpisano je još 15 novih ugovora, oni su otpremljeni poštom i sada je 109 ugovora na snazi. Županija time omogućava svakom liječniku koji dođe kod nas da dobije 20.000 kuna potpore za podstanarstvo, stručno usavršavanje ili stambeni kredit – naglašava župan Damir Bajs.

Bjelovarsko-bilogorska županija prva u Hrvatskoj održala sjednicu Županijske skupštine elektronički Pet milijuna kuna za suzbijanje virusa, pomoć i za gospodarstvenike, obrtnike...

Da su mjere dale rezultate, potvrđuje i činjenica da je dio liječnika odlučio doći raditi u tu županiju, a ne drugamo, o čemu svjedoče u dvjema najvećim zdravstvenim ustanovama, Općoj bolnici Bjelovar i Domu zdravlja Bjelovarsko-bilogorske županije.

– Zahvaljujem Županiji i osnivaču na ovom hvalevrijednom projektu. Sada u ovo vrijeme koronavirusa pokazuje koliko su te mjere bile efikasne i pravovremene. Koristimo mlade snage koje su se javile na taj projekt i iskoristile ponuđene subvencije Županije. S obzirom na to da imamo relativno dobar broj liječnika koji koristi te mjere, možemo reći da imamo kadar koji može odgovoriti na ovu epidemiju – ističe ravnatelj Opće bolnice Bjelovar dr. med. Ali Allouch.

Neophodni liječnici

Ljubica Čaić, ravnateljica Doma zdravlja Bjelovarsko-bilogorske županije, također se složila da su upravo liječnici koji su potpisali ugovore o podstanarstvu neophodni.

Potpisan ugovor Nastavlja se obnova Daruvarskih toplica

– To su liječnici iz Zagreba koji nam sada u ovim teškim vremenima nedostatka liječnika itekako dobro dođu – kaže Ljubica Čaić.