Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Veliko priznanje Splitsko-dalmatinskoj županiji

Županijski Centar izvrsnosti proglašen Europskom točkom za darovite

1/3
Foto: Splitsko-dalmatinska županija
Svečana dodjela certifikata održana je na prvom susretu svih registriranih ETP-a u Hrvatskoj u Skupštinskoj dvorani Varaždinske županije

European Talent Support Network (ETSN), tj. Europska mreža za podršku darovitih prihvatila je prijavu Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije za proglašenje Centra izvrsnosti Europskom točkom za darovite – European Talent Point (ETP). Povjerenstvo za procjenu kandidatura za europske točke za darovite ocijenilo je kandidaturu županijskog Centra izvrsnosti izvrsnom ocjenom i odlučilo dodijeliti im ETP certifikat.

Europska točka za darovite Gimnaziji u Virovitici certifikat ETP

Zatvoren javni poziv

Svečana dodjela certifikata održana je na prvom susretu svih registriranih ETP-a u Hrvatskoj u Skupštinskoj dvorani Varaždinske županije. Izaslanstvo Centra izvrsnosti i Splitsko-dalmatinske županije činili su pročelnik upravnog odjela za prosvjetu, Tomislav Đonlić i ravnatelj Centra izvrsnosti, Ivica Zelić, a certifikat o pristupanju u mrežu darovitih im je uručila tajnica ETSN, dr.sc. Csilla Fuszek. U ime Povjerenstva za procjenu kandidatura za europske točke za darovite Robert Kelemen čestitao je pročelniku Đonliću i ravnatelju CI SDŽ-a, Ivici Zeliću te je izrazio zadovoljstvo i dobrodošlicu Centru u Europsku mrežu za podršku darovitih.

Pročelnik županijskog UO-a za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu, Tomislav Đonlić je zahvalio na dobrodošlici istaknuvši važnost ovoga međunarodnog priznanja.

Započinje EDIT CodeSchool 2019./20. besplatna škola programiranja za osnovnoškolce i srednjoškolce Učenici, javite se, naučit ćete izraditi web-stranice i aplikacije za pametne telefone!

– Ovo je još jedna potvrda izvrsnog rada županijskog Centra izvrsnosti što nas raduje, ali i obvezuje na daljnje usavršavanje i razmjenu iskustva s drugim sličnim ustanovama i institucijama u Hrvatskoj, Europi i po svijetu – rekao je Đonlić.

U uvodnom dijelu programa dodjele certifikata, okupljene su pozdravili dr.sc. Miroslav Huđek, voditelj ETC-a Hrvatska, Tomislav Poljak, zamjenik varaždinskog župana i dr. sc. Csilla Fuszek, tajnica ETSN-a, koja je u kasnijem dijelu programa imala i zapaženo predavanje na temu „Uloga ETC-a u radu s darovitima“.

Nakon toga su se predstavili ostali ETP-a iz Hrvatske: Škola stvaralaštva – Novigradsko proljeće, Udruga „Vjetar u leđa“, Hrvatski robotički savez, Osnovna škola „Petar Zoranić“ Nin, Dječji vrtić „Cvit Mediterana“,  Centar za poticanje darovitosti, Rijeka i na kraju Centar izvrsnosti za hrvatski jezik Varaždinske županije „Festival Ivan Kukuljević Sakcinski“.

Županija potpisala 8,5 milijuna kuna vrijedne ugovore za projekte na pomorskom dobru Omiš, Trogir, Kaštela i Tučepi gradit će lukobrane, uređivati plaže

Inače, Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije upravo je zatvorio javni poziv svim nastavnicima i mentorima zainteresiranima za sudjelovanje u izvođenju programa Centra izvrsnosti matematike, Centra izvrsnosti informatike, Centra izvrsnosti novih tehnologija i Centra izvrsnosti prirodoslovlja.

Završetak 25. travnja 2020.

Centri okupljaju najbolje potencijalno darovite učenike, a samim time i najbolje nastavnike koji su motivirani i spremni za stjecanje novih znanja i vještina kao i prenošenja znanja kroz rad s potencijalno darovitim učenicima. Svi zainteresirani pozvani su da pridonesu iznalaženju najboljih rješenja u radu s potencijalno darovitim učencima te napretku uvjeta odgojno-obrazovnog rada u našim školskim ustanovama.

Srednja Dalmacija i dalje je hit-destinacija Županija u turističkom plusu, a Zlatni rat proglašen najljepšom plažom na svijetu!

Nastavak rada programa Centra izvrsnosti SDŽ-a s polaznicima planiran je svečanim otvaranjem u subotu, 12. listopada, nadalje svaku drugu subotu (5 subota tijekom prvog polugodišta i 7 subota tijekom drugog obrazovnog razdoblja) te završava Projektnim danom CI SDŽ-a koji će biti u subotu, 25. travnja 2020. gdje će polaznici prikazati na čemu su radili tijekom programa. Također, planirana je i 3. međunarodna konferencija “Izazovi u radu s darovitom djecom i mladima” te konferencija “Erasmus+ Projektni dan SDŽ-a”.