Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Započinje EDIT CodeSchool 2019./20. besplatna škola programiranja za osnovnoškolce i srednjoškolce

Učenici, javite se, naučit ćete izraditi web-stranice i aplikacije za pametne telefone!

1/2
Foto: Splitsko-dalmatinska županija
Planiran je upis oko 600 djece u 20 osnovnih i srednjih škola na području devet gradova u županiji: Splita, Solina, Kaštela, Omiša, Trogira, Imotskog, Sinja, Makarske i Supetra na Braču

U sklopu projekta ICT županija, Splitsko-dalmatinska županija i ove godine za učenike viših razreda osnovnih i svih razreda srednjih škola organizira besplatnu školu programiranja EDIT CodeSchool 2019/20.

Suradnja dviju jadranskih regija Županiju i talijansku regiju Marche povezuju sport, kultura...

Planiran je upis oko 600 djece u 20 osnovnih i srednjih škola na području devet gradova u Splitsko-dalmatinskoj županiji: Splita, Solina, Kaštela, Omiša, Trogira, Imotskog, Sinja, Makarske i Supetra na Braču.

Po grupi do 15 učenika

Prijave za ovogodišnji, treći EDIT CodeSchool počele su 9. rujna, a otvorene su do 19. rujna. Prijaviti se mogu učenici 7. i 8. razreda osnovnih škole i svih razreda srednjih škola u Splitsko-dalmatinskoj županiji sa ili bez prethodnog znanja iz programiranja. Prijave su moguće putem poveznice “prijavi se” na web stranici http://www.ictzupanija.hr/edit ili javljanjem nastavniku informatike koji vodi EDIT CodeSchool u školi.

Partneri projekta su III. Gimnazija, PMF i FESB Sveučilišta u Splitu te istaknute IT tvrtke: Ericsson, Atos, Extension Engine, Locastic, Netmedia, Typeqast, GetByBus,SeekandHit, LilCodeLab i Infobip kao najveća hrvatska IT tvrtka.

Županija potpisala 8,5 milijuna kuna vrijedne ugovore za projekte na pomorskom dobru Omiš, Trogir, Kaštela i Tučepi gradit će lukobrane, uređivati plaže

Uz moto “znanje dostupno svima”, učenici će imati priliku svladati osnove programiranja (HTML, CSS, JavaScript) te samostalno izraditi web-stranicu ili web-aplikacije koristeći JavaScript programski jezik i moderne frameworke i razvojna okruženja u Naprednom JS programu. Novost ove godine je upravo Napredni Java Script program za više razrede srednjih škola kroz koji će polaznike podučiti programiranju aplikacija koristeći Bootstrap, ReactJS, Node JS i baze podataka s pomoću Angular frameworka. Polaznici prethodnih generacija EDIT-a pozvani su upisati se i slušati taj napredniji sadržaj.

Nastava će se odvijati u malim grupama od maksimalno 15 učenika, održavat će se subotom ili u dogovoru s nastavnikom informatike, a učit će se iz posebno kreiranih modernih interaktivnih e-materijala.

Župan Boban i premijer Plenković u Starom Gradu na Hvaru za Dan grada i blagdan sv. Roka Sinergijom pomažemo ostanak obitelji koje su nikle i obikle na našim škojima

EDIT – Edukacijski IT centar, kao dio projekta ICT županija, organiziran je radi promoviranja, pokretanja i unapređenja IT sektora na području Splitsko-dalmatinske županije.

Nagrade za najbolje

– EDIT CodeSchool škola programiranja je u protekle dvije godine organizirana u devet gradova diljem Županije, a pohađalo ju je više od 1100 učenika iz 20 osnovnih i srednjih škola, koji svake godine izrade ukupno oko 100 web-stranica i aplikacija, od kojih nagradimo po najbolje tri u više kategorija. Osnovama programiranja uči ih 35 certificiranih EDIT profesora, odnosno nastavnika koji su prethodno prošli tromjesečnu edukaciju – ističe Damir Brčić, voditelj projekta ICT županija.

Župan Boban i ministar Butković najavljuju građevinsku oluju infrastrukturnih projekata Kreće tunel Kozjak, obilaznica Omiša, tunel i most preko Cetine, tunel Toć...

Polaznici će biti osposobljeni samostalno izraditi moderne web-stranice i aplikacije na pametnom telefonu koristeći najnovije tehnologije, steći će iskustvo timskog rada, a i dobro se zabaviti!

Iz Županije poručuju kako će se na završnoj svečanosti najistaknutijim učeničkim timovima dodijeliti prigodne nagrade za najbolje završne radove.