Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
SISAČKO-MOSLAVAČKA ŽUPANIJA

Županijski kutak zdravlja u ruralnim dijelovim županije

1/3
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Novi projekt Sisačko-moslavačke županije trebao bi povećati zdravstvenu zaštitu stanovnika u ruralnim područjima

Počeo je projekt “Županijski kutak zdravlja” koji bi trebao dovesti bolju razinu zdravstvene skrbi u ruralna područja Sisačko-moslavačke županije.

Naime, uvažavajući činjenicu kako na području Sisačko-moslavačke županije živi 24,7% osoba starijih od 65 godina, aktivnosti Sisačko-moslavačke županije usmjerene su na podizanje kvalitete života starijih osoba. U područjima koja su prometno izolirana i udaljena od gradskih središta nedostaje aktivnosti usmjerenih ovoj korisničkoj skupini.

Jednogodišnji projekt

– Projektom “Županijski kutak zdravlja” u ruralna područja dovodit će se liječnici i povećati zdravstvena zaštita stanovnika. Poseban naglasak daje se preventivnim aktivnostima, fizikalnoj medicini i rehabilitaciji te savjetovanju i podršci koja često izostaje. Cilj je prevenirati očekivane veće zdravstvene teškoće te oštećenja i lomove lokomotornog sustava kod starijih osoba, osigurati veću pokretljivost osoba starije životne dobi, usto pregledom i savjetima patronažne sestre, koja je dio tima, prevenirati ozbiljnije bolesti i poticati na redovite preventivne preglede – kazuju u županijskoj upravi.

Mobilni tim u kombiju, fizioterapeut i patronažna sestra, dolazit će u mjesto, provodit će se medicinska gimnastika, kontrola krvnog tlaka i razine šećera u krvi. Uz to, osigurat će se dolasci stručnjaka koji će voditi interaktivne radionice i kojima će građani imati priliku postavljati pitanja i više saznati o određenoj temi, sve s ciljem prevencije većih teškoća i ozbiljnijih oboljenja.

Projekt će trajati do 1. ožujka 2024. godine u tri faze na određenom području županije. Prve aktivnosti počele su na području Donje Posavine, i to u mjestima Prelošćica, Gušće, Veliko Svinjičko, Kratečko i Lonja, druga faza bit će na području Gornje Posavine, a treća faza bi se provela na ruralnom području grada Novske.

Preventivni pregledi

– U prvoj fazi provodit ćemo ga u suradnji s Domom za starije osobe Sisak, s Domom zdravlja SMŽ-a, na području sisačke Donje Posavine u naseljenim mjestima Lonjskog polja. U projektu će sudjelovati fizioterapeut i patronažna sestra. Potrebnom opremom opremili smo jedno vozilo koje će svaki dan putovati Donjom Posavinom i pružati usluge fizikalne medicine i rehabilitacije gotovo na kućnom pragu svim našim sugrađanima. Osim toga, patronažna sestra će provoditi preventivne preglede. Mjerit će krvni tlak, razinu šećera u krvi, davat će savjete po pitanju zdravlja i po potrebi upućivati naše sugrađane liječniku – rekao je župan Ivan Celjak prilikom predstavljanja projekta u Gušću kod Siska.

Ranije je osigurana fizikalna medicina i rehabilitacija za područje općina Sunja, Majur, Hrvatska Dubica, Donji Kukuruzari, Dvor i za grad Hrvatsku Kostajnicu. Namjera je, rekao je Celjak, osigurati dostupnost zdravstvene usluge svakom stanovniku županije.

Očekuje se 14 izlagača iz cijele Hrvatske Tehnička škola Sisak organizira prvi Sajam obnovljivih izvora energije SISAČKO-MOSLAVAČKA ŽUPANIJA Gradi se nova škola u Nebojanu te tri zgrade u Glini VAŽNI PROJEKTI Župan Celjak s ministrima o revitalizaciji županije