Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska 217 pregleda
Proizvođači sira udružili se u klaster, žele povećati proizvodnju

Županijski sirari: Cilj nam je proizvode u početku plasirati u vrtiće, škole, vojarne

Županijski sirari udružili se u klaster
Foto: Vukovarsko-srijemska županija
Proizvođači će ovako udruženi predstaviti proizvode na nizu manifestacija tijekom ljeta na Jadranu i u Istri

Radi daljeg podizanja proizvodnje, stvaranja potrebnih uvjeta kao i zajedničkog izlaska na tržište proizvođači sira s područja županije osnovali su Klaster proizvođača sira Vukovarsko-srijemske županije. Ovo je na području najistočnije hrvatske županije četvrti do sada osnovani specijalizirani klaster.

Neće još u trgovačke lance

– Cilj osnivanja klastera jest povezivanje i umrežavanje proizvođača sira i drugih mliječnih proizvoda na području županije, povećanje proizvodnje, zajednički izlazak na tržišta prodaje, pokretanje kratkih lanaca opskrbe, uvođenje i primjena novih znanja i tehnologija u proizvodnji, te jačanje pojedinačne i ukupne konkurentnosti poduzetnika koji se bave ovom djelatnošću – rekao je Mijo Pranjić iz Drenovaca koji je izabran za predsjednika klastera.

jaja Osniva se Proizvođačka agencija proizvođača jaja iz četiri slavonske županije Lučić: Od proizvodnje jaja lijepo se živi, ali udruženi lakše ćemo riješiti teškoće

Riječ je o mljekaru čiji je OPG lani ponio titulu “Zlata vrijedan”. Prema riječima Pranjića, proizvođači sira će ovako udruženi predstaviti proizvode na Jadranu i u Istri, na nizu manifestacija tijekom ljeta. Uskoro će sjesti za stol s predstavnicima trgovačkih kuća kako bi se čule njihove potrebe i prema tome sačinio daljnji plan i aktivnosti u plasmanu proizvoda.

– Trenutačno je u Klasteru 6-7 proizvođača sira, ali vjerujem kako će nas biti više što će nam dati dodatnu snagu. Ovakav način udruženja ima mnogo prednosti koje će nam zasigurno omogućiti sigurniju i bolju budućnost. Vjerujemo i u dodatno povećanje kapaciteta i proizvodnje, a onda samim tim i veću zastupljenost na tržištu – istaknuo je Pranjić.

Mirko Bošković iz Vinkovaca bavi se uzgojem šparoga Osnovan Agro-klaster Brendirat će lokalne slavonske proizvode i zajedno ih ponuditi tržištu

Ipak, svjesni su svoje snage i količina koje trenutačno mogu proizvesti, pa tako za sada ne planiraju organizirano ulaziti u trgovačke lance ili hotele. U prvo vrijeme cilj im je u što većoj mjeri pokriti vrtiće, škole, vojarne i slične ustanove na području županije. U isto vrijeme će raditi na povećanju proizvodnje. Koliko je to zahtjevno govori podatak da za osiguravanje prostora, njegovo uređenje i osiguravanje sve potrebne opreme treba osigurati i do 100.000 eura.

Cijena od 40 do 60 kuna

– Činjenica je da su naši proizvodi kvalitetniji od onih koje uvozimo. Cijena kilograma sira kreće se, ovisno o vrsti i je li sušeni, od 40 do 60 kuna. Međutim, treba znati kako su to isključivo mliječni proizvodi i da u njima nema dodataka. Želimo istaknuti kako omjer cijene i kvalitete daleko ide u našu korist – rekao je Pranjić.

Uz vodeće proizvođače sira s područja županije osnivači klastera su i četiri institucije: Vukovarsko-srijemska županija, Općina Drenovci, Lag Šumanovci i Agro-klaster kao krovni klaster udruge.

Župan Božo Galić u obilasku Župan Božo Galić u obilasku Pet poduzetnika pokazalo interes 
za ulaganje u poslovnu zonu u Gunji Obnova prometnica u Vukovaru Projekt Vukovar za kvalitetniji život u gradu Ulice su raskopane, ali grad će dobiti najbolju opskrbu vodom i odvodnju