Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Osniva se Proizvođačka agencija proizvođača jaja iz četiri slavonske županije

Lučić: Od proizvodnje jaja lijepo se živi, ali udruženi lakše ćemo riješiti teškoće

jaja
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
Nije isto kad na pregovore dođe osoba koja dnevno proizvodi 1000 jaja ili organizacija sa 100.000 jaja – kaže Andrija Matić

Nakon godina razmišljanja i mjeseci priprema, ovoga tjedna bit će i službeno osnovana poljoprivredna zadruga u sektoru konzumnih jaja. Ova proizvođačka organizacija, kojoj još uvijek nije određeno ime, trenutačno okuplja osam proizvođača jaja s područja četiri slavonske županije.

Agro-klaster Agro-klaster organizirao prezentaciju proizvoda OPG-ova Naši će se kulen, slanina, sir i med ubrzo moći kupiti diljem Hrvatske

– Želimo se i na ovaj način organizirati kako bismo na tržištu djelovali zajedno. Smatramo da tako možemo postati konkurentniji, ali i riješiti neke od problema s kojima se suočavamo. Cilj osnivanja proizvođačke organizacije konzumnih jaja konkretni su pomaci i oživljavanje zajedničkog nastupa na tržištu koji su nam najveći problem – rekao je Stjepan Lučić iz Gunje, koji je predsjednik Skupštine još uvijek službeno neosnovane proizvođačke organizacije.

Nek’ se čuje naš glas

Objašnjava i kako zajedničkim snagama žele riješiti i neke od problema s kojima se suočavaju, poput onog odlaganja gnojiva. Smatraju da tako mogu dodatno podići proizvodnju, imati veći udio na tržištu, ali i postići da se njihov glas više čuje. Prema Lučićevim riječima, proizvođači jaja imaju i veliku podršku sva četiri župana što će im pomoći u daljnjem radu.

– Nas osam proizvođača trenutačno dnevno proizvodimo oko 35.000 jaja. Cilj nam je udruživanjem dnevnu proizvodnju podignuti na oko 150.000 jaja dnevno. U planu nam je i gradnja zajedničke sortirnice koju bismo gradili u Gunji. Za sve to moramo djelovati zajedno, ali i iskoristiti sredstva EU koja su nam na raspolaganju – rekao je Lučić.

Zapošljavanje žena u Vukovaru Realizacija programa 'Pokloni mi osmijeh' Za brigu 300 starijih i nemoćnih osoba na dvije je godine zaposleno 50 žena

Plasman nije upitan

Kaže i da se od proizvodnje jaja može živjeti te da njihov plasman na tržištu Hrvatske nije upitan. U prilog im ide i činjenica da se jaja trenutačno slabije uvoze što otvara više mogućnosti domaćim proizvođačima. Lučić dnevno proizvodi oko 4000 jaja koja prodaje domaćim trgovačkim lancima. Jaja sa svoje farme prodaje po cijeni od 0,75 do 0,80 lipa. U prilog mu ide i činjenica da ima svoju zemlju, silose, mješaonicu, vagu… Ističe i da se u nas od proizvodnje jaja može lijepo živjeti.

– Proizvođačima je jedina šansa da uspiju na tržištu udruživanje i zajednički nastup. Pojedinačno mogu napraviti jako malo ili gotovo ništa te stoga moraju biti dobro organizirani. Uostalom, nije isto kada na razgovore dođe osoba koja dnevno proizvodi 1000 jaja ili organizacija koja dnevno može ponuditi 100.000 jaja. Ipak je to velika razlika i oni su toga svjesni – rekao je županijski pročelnik za poljoprivredu Andrija Matić.

Račinovci seoska prijestolnica Poticaj malim sredinama, Račinovcima titula za 2018. godinu Prije četiri godine stradali u poplavi, danas seoska prijestolnica