Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Poticaj malim sredinama, Račinovcima titula za 2018. godinu

Prije četiri godine stradali u poplavi, danas seoska prijestolnica

Račinovci seoska prijestolnica
Foto: Vukovarsko-srijemska županija
Uvjet za stjecanje statusa bio je da naselje nije općinsko sjedište, da ima manje od 1000 stanovnika i barem pet aktivnih civilnih udruga

Račinovci, selo u županjskoj Posavini, izabrano je za seosku prijestolnicu Vukovarsko-srijemske županije za 2018. godinu.

Iz Županije navode kako su Račinovci izabrani kao selo koje je teško stradalo u katastrofalnoj poplavi 2014. godine i koje je pokazalo kako može opstati unatoč svim poteškoćama. Župan vukovarsko-srijemski Božo Galić rekao je kako se ovim projektom žele oživjeti i promovirati mala, ruralna naselja kao što su Račinovci.

Mali, ali bogati sadržajima

– Ta sela imaju svoje prirodne resurse i ljepote, a uz to mogu i pokazati kako se uz pomoć lokalnih i državnih institucija može opstati i živjeti u njima. Za jednu malu sredinu ovo je pravi i odličan projekt kojim se pokazuje i dokazuje kako i male sredine i najmanja sela imaju što pružiti stanovnicima, ali su i bogati sadržajima kojima može privući druge ljude – rekao je Galić podsjećajući kako su prošle godine Svinjarevci izabrani kao prva seoska županijska prijestolnica te je projekt uspješno realiziran.

Uvjet za stjecanje statusa seoske prijestolnice bio je da naselje nije općinsko sjedište, da ima manje od tisuću stanovnika i da ima najmanje pet aktivnih civilnih udruga. Usto će iz županijskog proračuna ovaj projekt biti potpomognut sa 100.000 kuna.

Ekonomska škola Vukovar Nakon deset godina konačno poduzeti prvi koraci u Vukovaru Uz novu Ekonomsku školu, gradit će se i moderna sportska dvorana

Načelnik Općine Drenovci Jakša Šestić kaže kako su Račinovci jedno od pet naselja općine i da udovoljavaju svim postavljenim kriterijima za odabir Seoske prijestolnice. Imaju oko 650 stanovnika i desetak aktivnih udruga.

– Svrha nam je ove godine, koliko će Račinovci biti županijska seoska prijestolnica, da kroz razne sadržaje podignemo kvalitetu života, ali i dodatno promoviramo i unaprijedimo rad udruga. Pri tome će mještani Račinovaca pokazati i iskoristiti sve svoje specifičnosti poput činjenice da su selo uz obale Save, kao i da se nalaze u blizini granice s Bosnom i Hercegovinom i Srbijom – rekao je Šestić.

Teško stradali

Najavio je kako će ove godine u Račinovcima biti održano 30-ak različitih manifestacija. Među ostalima, tamo će biti obilježena četvrta godišnjica katastrofalne poplave, manifestacija Raspjevana Cvelferija, niz izložbi, književnih večeri, zabavnih i sportskih sadržaja, općinski sajam gospodarstva… Podsjeća i kako su Račinovci teško stradali u poplavi 2014., kada su u cijelosti bili pod vodom, ali i da proces obnove u tome selu još nije završen.

voda obljetnica rada Distribucijskog centra Kanovci Već 20 godina bez problema u opskrbi vodom Poplave u Slavoniji Nedjelotvorna istraga Ustavni sud odbio tužbu mještana istočne Slavonije stradalih u velikim poplavama