Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Agro-klaster organizirao prezentaciju proizvoda OPG-ova

Naši će se kulen, slanina, sir i med ubrzo moći kupiti diljem Hrvatske

Agro-klaster
Foto: Branimir Bradarić
Građani žele kupovati domaće jer znaju da je riječ o kvalitetnim proizvodima. Mi im želimo to i omogućiti – istaknuo je Zdenko Podolar

Poljoprivredni proizvođači i OPG-ovi s područja Vukovarsko-srijemske županije poznati su po brojnim kvalitetnim proizvodima koje proizvode tijekom godina. Međutim, javlja se problem nedovoljnih količina i samim tim plasmana na tržište, što čelnici županije žele promijeniti aktivnostima Agro-klastera, tvrtke koja je osnovana krajem prošle godine. Tim je povodom Agro-klaster organizirao Uskrsni doručak radi promocije proizvoda s područja županije. Bilo je tu kulena, šunke, slanine i drugih suhomesnatih proizvoda ali i sira, mlijeka, jaja, voćnih sokova, meda, vina…

Sve se mijenja

– Glavna prepreka u boljem pozicioniranju domaćih proizvoda na tržištu, a time i njihove veće zastupljenosti na policama trgovina je nedovoljna organiziranost OPG-ova i činjenica da većina njih nema dovoljne količine proizvoda. Sada tržištu nudimo veće količine meda, sira, vina i tu priča staje – kaže direktor Agro-klastera Zdenko Podolar.

Ekonomska škola Vukovar Nakon deset godina konačno poduzeti prvi koraci u Vukovaru Uz novu Ekonomsku školu, gradit će se i moderna sportska dvorana

Dodaje kako žele promijeniti trenutačnu situaciju, bolje organizirati proizvođače, povezati ih i tako omogućiti da proizvode veće količine, čime će postati konkurentniji. To bi trebalo omogućiti da se njihovi proizvodi mogu kupiti diljem Hrvatske.

– Stvari se mijenjaju, mislim da ćemo ubrzo doći do toga da će tržišni centri sami tražiti naše proizvode jer će njima prodavati sve drugo. Trebamo kupovati domaće, i to građani i žele jer znaju da je riječ o kvalitetnim proizvodima. Mi im želimo to i omogućiti – istaknuo je Podolar podsjećajući i na planove o izgradnji skladišta i hladnjača za voće kao i Agrotehnološkog centra u Cerni.

Nova šetnica u centru Jastrebarskog U centru grada Nova moderna šetnica traži ime, šaljite prijedloge

Prema riječima vukovarsko-srijemskog župana Bože Galića, domaće je uvijek najbolje.

– Kupujući domaće čuvamo i vlastita radna mjesta i prinosimo razvoju svojeg kraja, a i zadržavamo mlade – rekao je Galić pozivajući sve OPG-ove i općine u županiji da se uključe u rad klastera.

Sami nemaju dovoljno

O potencijalu poljoprivredne proizvodnje i OPG-ova govori i podatak da je u Vukovarsko-srijemskoj županiji oko 145.000 hektara plodnog zemljišta, 11.000 goveda, 6000 OPG-ova…

– Jedini način za njihov opstanak je udruživanje. Većina njih pojedinačno nema dovoljnih količina za tržište, ali zajedno to mogu osigurati. Tada mogu utjecati i na cijenu i diktirati uvjete prodaje – rekao je županijski pročelnik za poljoprivredu Andrija Matić.

Dječji vrtić Vukovar Ispunjava se anketa Dvosmjenski rad u vukovarskim vrtićima Vukovar Jedinstveni projekt U Vukovaru predstavljen 1. festival "SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ"