Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
PRIZNANJE

Koprivnici titula 'najzelenijeg' grada u Hrvatskoj

Najviše hvala našim građanima i gospodarstvu jer bez njihove racionalnosti i odgovornosti svega ovoga ne bi ni bilo, rekao je Mišel Jakšić
Foto: Koprivnica
Koprivnica je udio odvojeno skupljenog komunalnog otpada podigla iznad 50 posto

Koprivnica je još jednom osvojila titulu za Najbolji grad u Eco City kategoriji. Time je, de facto, proglašen najekološkijim gradom u Hrvatskoj prema brojnim precizno definiranim kriterijima.

Ovogodišnji finalisti, uz Koprivnicu, bili su lanjski pobjednik Osijek te Krk, Trogir i Vinkovci. Sve su to gradovi koji se najviše ističu svojim dobrim praksama, projektima i rješenjima na području gospodarenja otpadom i zaštite okoliša, istaknuli su organizatori na svečanoj dodjeli.

– Zahvaljujem svojem timu i suradnicima, svima koji rade u komunalnom segmentu jer bez njih i njihove inovacije ne bismo imali ovako dobre rezultate. Sve smo uspjeli realizirati bez prireza, bez ijednog eura iz fonda za fiskalno izravnanje Hrvatske te uz jednu od najnižih cijena komunalne usluge u zemlji. Najviše hvala našim građanima i gospodarstvu jer bez njihove racionalnosti i odgovornosti svega ovoga ne bi ni bilo – rekao je prilikom preuzimanja nagrade gradonačelnik Mišel Jakšić.

Izbor najboljih gradova i ove se godine održao u organizaciji Jutarnjeg, portala gradonacelnik.hr i agencije Ipsos. Koprivnici je to drugo finale zaredom, a 2018. godine osvojena je pobjednička titula. Koprivnica je, tako, samo jedan od četiri grada u zemlji koji je udio odvojeno skupljenog komunalnog otpada podigao iznad 50 posto – prošle godine bili su u stopi od 56 posto, a ove godine iznad 61 posto. Uz to, 100 posto kućanstava priključenih na javni sustav odvodnje uključeno je u pročišćavanje otpadnih voda.

Prvi su uveli car sharing sustav kroz koji Grad i povezana društva koriste pet električnih i dva hibridna vozila i dva električna mini autobusa za svakodnevno obavljanje besplatnog javnog prijevoza. Komunalac koristi tri električna vozila za održavanje gradskih groblja i zelenih površina, a energetska agencija REA Sjever jedno električno vozilo. Na području grada Koprivnice na raspolaganju je 10 punionica za električna vozila.

Još od 2014. godine Koprivnica ima sustav javnih bicikala "Bicko", koji se sastoji od 8 terminala te flote od 60 klasičnih i 10 električnih bicikala, potpuno besplatnih za građane. Na području grada su 103 kilometra biciklističkih staza.

Gradonačelnik Mišel Jakšić, dožupan Ratko Ljubić i župan Darko Koren s premijerom Andrejom Plenkovićem prošli tjedan Sastanak u svjetlu brojnih lokalnih projekata Jedini smo grad sa sveučilištem, a da nemamo učenički i studentski dom Grad je primio najbolje učiteljice i učitelje u prošloj školskoj godini prema odlukama učiteljskih vijeća Svečani prijam povodom Svjetskog dana učitelja Nagrada najboljim učiteljima i učiteljicama Mališane je posjetila i Mirka Kompostirka te su zajedno odvajali papiriće na kojima su bile ispisane razne vrste otpada Radionica i druženje Učenici učili kako biorazgradivi otpad postaje kompost