Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Koprivnica

Najveći sajam naive i kulinarstva oduševio tisuće posjetitelja

podravski motivi
1/3
Foto: Robert Mihaljević
Najviše zahvaljujemo svim našim umjetnicima naive, našim folklorašima, puhačima i obrtnicima, svima onima koji će na naš, podravski način prikazati našu tradiciju, kulturu, običaje, sve ono najljepše što nosimo i čuvamo u sebi

Koprivnica je protekli vikend na jedinstven način uplovila u jesen. Po središtu grada razlile su boje slika hlebinske škole naive, a zrakom se širio opojan miris pečenih kostanja, domaće rakije i vina, friško pečenog kruha iz krušne peći, prigodnih specijaliteta Podravkinih kulinarskih umjetnika. Održani su jubilarni, 30. po redu Podravski motivi, najveći sajam naivne umjetnosti, folklora, obrta i kulinarstva. Ovogodišnji Motivi bili su najsadržajniji i najposjećenijih u posljednje vrijeme.

Čuvari tradicije i vrijednosti

Svemu je pridonijela bogata ponuda prigodnih jesenskih delicija te iznimno lijepo vrijeme, pravo miholjsko ljeto koje neki vole nazivati babljim.

Čast da Podravske motive otvori i zatvori dobio je poznati slikar naive Stjepan Pongrac kojem je gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić na pozornici na glavnom trgu predao ključeve Grada. Dva dana su, tako, Koprivnicom vladali slikari naive.

- Kad mi preuzmemo vlast, mogu vam obećati da bumo svi postali naivci, rekao je Pongrac koji je ključeve u nedjelju ipak morao vratiti gradskim ocima.

Gradonačelnik Mišel Jakšić čestitao je organizatorima na čelu s Turističkom zajednicom grada na još jednoj uspješno odrađenoj manifestaciji kojom se Koprivnica itekako ponosi.

- Ali, najviše zahvaljujemo svim našim umjetnicima naive, našim folklorašima, puhačima i obrtnicima, svima onima koji će na naš, podravski način prikazati našu tradiciju, kulturu, običaje, sve ono najljepše što nosimo i čuvamo u sebi, naglasio je čelni čovjek Koprivnice.

Podravske motive kao jedinstvenu manifestaciju pohvalio je i župan Darko Koren, a županijske vlasti također podupiru takve manifestacije.

- Zahvala Turističkoj zajednici i Gradu, a posebno našim dragim umjetnicima koji čuvaju tradiciju i vrijednost koja je obilježila prostor Podravine i cijele naše županije, ističe Koren.

Tisuće posjetitelja doista je moglo uživati u Podravskim motivima proteklog vikenda u središtu Koprivnice. Motivi su se održavali na glavnome gradskom trgu i u parku: na trgu je bila postavljena izložba naive, a park je nudio bogatu podravsku jesen: mošt, vino, rakiju i pečene kestene, vrući kruh iz krušne peći, gljive i tikve, koprive, grožđe i druge jesenske plodove.

Vrijedne ruke podravskih domaćica pripremile su jedinstvene pogačice s čvarcima i koprivama, a vinogradari su na stolove iznijeli domaće vino i rakiju. Bila je to prava jesenska rapsodija u srcu suncem okupane Koprivnice. Tko nije bio, može samo žaliti.

Dječje folklorne grupe

Na Podravskim motivima tradicionalno je sudjelovala i Podravka. Njihovi gastro promotori u parku su imali pravi mali cooking show: pred posjetiteljima su pripremali slasne delicije obogaćene plodovima jeseni. Posjetitelji su tako, primjerice, mogli kušati bogati rižoto s piletinom i grožđem, a bili su tu i neizostavni kesteni kao dodatak jelima. Sajam naivne umjetnosti na Zrinskom trgu pak donio je prikaz tehnike slikarstva Hlebinske škole i kiparstva Podravine. U sklopu Podravskih motiva održan je i tradicionalni 15. međunarodni susret dječjih folklornih grupa "U bakinom krilu".

Nakon blagoslova, uslijedio je svečani mimohod pripadnika ratnih postrojbi Hrvatske vojske, policije i udruga proizašlih iz Domovinskog rata Obilježen Dan koprivničkih branitelja "JNA smo ispratili cvijećem, a znamo kako su nam vratili" Podravska magistrala između Starigrada i Štaglinca Pokraj Podravske magistrale Nova pješačko-biciklistička staza dužine 1800 metara Prema odluci koju potpisuje čelni čovjek Koprivnice studenti će dobiti stipendiju u obliku jednokratne novčane potpore u iznosu od 968 eura Nova odluka o dodatnom stipendiranju Stipendije od 968 eura za 12 studenata Sveučilišta Sjever