Izbornik
Naslovnica Gradovi Makarska
Komunalni redari na terenu

Bagerima zakrčili prilaz zgradama

Radovi
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Kamioni onemogućavaju normalan život stanarima u Makarskoj, u Ulici Marka Marulića, dok se Grad i poduzetnik spore tko je vlasnik zemljišta

Dramatično je bilo ovih dana u makarskoj Ulici Marka Marulića. Komunalni redari pokušali su vratiti u prvobitno stanje prilaz zgradama, ali tvrtka Migros Milana Ravlića parkirala je kamione i tešku mehanizaciju na spornoj parceli i onemogućila im pristup. Naime, u Gradu Makarskoj ističu da je tvrtka Migros uklonila sloj asfalta s ceste i postavila betonske kocke, potpuno zanemarujući postojeću, davno sagrađenu infrastrukturu te je postojeće šahtove vode i oborinske kanalizacije zatvorila betonskim kockama, zbog čega su prosvjedovali stanari iz kvarta.

"Komunalni redari izašli su na teren te su, jer je riječ o javnoprometnoj površini koja je, bez obzira na zemljišnoknjižni upis, u naravi cesta, izdali rješenje kojim je tvrtki Migros naređeno da je vrati u prvobitno stanje", priopćili su iz Gradske uprave.

U Gradu ističu da su reagirali radi zaštite svoje imovine jer je, kako kažu, bez obzira na zemljišnoknjižni upis trećih osoba, od kojih je Ravlić kupio zemljište, Grad Makarska jedini i isključivi stvarni i izvanknjižni vlasnik nekretnine. Naime, Ravlić je od privatnih osoba kupio zemljište koje je eksproprijacijom oduzeto vlasnicima 1976. godine radi gradnje parkirališta i rješavanja prometnica, ali Grad se nikada nije upisao kao vlasnik i cesta nije ucrtana i tu zapravo leži korijen problema.

Traže izdavanje dozvola

Milan Ravlić također se obratio javnosti. Ističe da je ovo što se događa “silovanje poduzetnika” i da on ima čiste vlasničke papire.

"Zemljište sam kupio 2007. godine od obitelji kojima je vraćena nacionalizirana imovina. Dakle, tvrtka Migros je kupila denacionaliziranu imovinu uredno isplativši sve vlasnike, a temeljem presude iz prosinca 2007. vlasništvo nad tom zemljom je utvrđeno. Temeljem te iste sudske presude već smo sagradili dvije zgrade i uredno ih uknjižili. Na ovom preostalom dijelu predviđena je gradnja jednog manjeg objekta s osam stanova, 15-ak garaža i jednim samoposluživanjem. Jednim njegovim dijelom predviđen je put koji je već tu i s kojim nikada nije bilo problema", priopćio je Ravlić.

Traži da mu Grad Makarska izda građevinsku dozvolu ili otkupi zemljište, odnosno da mu zamjensku parcelu, međutim u Gradu tvrde da je zemljište već isplaćeno prijašnjim vlasnicima te su podnijeli tužbu pred Općinskim sudom radi utvrđenja prava vlasništava i ispravka uknjižbe. Ravlić tvrdi kako već ima pola milijuna kuna gubitka, a cijenu sukoba plaćaju i stanari koji pred zgradama u kvartu sada imaju parkiranu tešku mehanizaciju i popločanu prilaznu cestu.