Izbornik
Naslovnica Gradovi Pula
Niz radionica, izložbi, koncerata... u povodu Dana grada Pule

Besplatan koncert Massima u Istarskom narodnom kazalištu

Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
Otkriva se spomenik Mati Parlovu na Giardinima, rad kiparice Marije Ujević-Galetović

Zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci, pročelnik Ureda Grada Pule Aleksandar Matić i ravnateljica Javne ustanove Pula Film Festival Gordana Restović predstavili su program trotjedne manifestacije objedinjene pod nazivom Dan grada Pule koja će se odvijati uz tradicionalno posebno obilježavanje Međunarodnog praznika rada 1. svibnja, Dana oslobođenja, Dana grada Pule 5. svibnja, te Dana Europe 9. svibnja.

IZGRADNJA PADUNSKOG PUTA Obnovljena Premanturska cesta, započeli radovi na Paduljskom putu

Značajni datumi

– Mnogo je važnih datuma u dugoj povijesti našega grada, a upravo obilježavanje Dana oslobođenja i Dana grada Pule zauzima posebno mjesto. Prije 76 godina Pula je zahvaljujući hrabrim antifašistima i svojim ponosnim građanima konačno oslobođena višegodišnjeg fašističkog terora i taj je povijesni događaj ostavio u našem gradu neizbrisiv trag. Vrijednosti mira, suživota i tolerancije, zbog kojih su se žrtvovali naši sugrađani, duboko su utkane u temelje suvremene Pule, a želimo ih i moramo prenijeti na nove generacije i buduće naraštaje. Stoga je 5. svibnja trajno upisan u našu povijest, a danas prigodnim programima dajemo simboličan doprinos i sjećamo se svih onih koji su doprinijeli svojim životima da živimo u miru i slobodi. Program u manjem opsegu i sukladno epidemiološkim mjerama svjedoči o interesu organizatora koji se svojim radom i entuzijazmom pridružuju aktivnostima u obilježavanju ovih najvažnijih datuma za grad Pulu. Među mnogim programima koji će također zainteresirati javnost, valja istaknuti otkrivanje spomenika Mati Parlovu na Giardinima 3. svibnja, a rad potpisuje akademska kiparica Marija Ujević-Galetović – najavila je zamjenica gradonačelnika Puh Belci.

Do 10. svibnja

Pročelnik Ureda Grada Pule Aleksandar Matić najavio je da će povodom 50. godišnjice bratimljenja s gradom Trierom 5. svibnja u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre biti otvorena izložba fotografija autora Duška Marušića Čičija.

U Puli obilježena 60. godišnjica leta Jurija A. Gagarina u svemir Otvorena je Planetarna šetnica, a Grad planira urediti i zvjezdarnicu

Izuzev same godišnjice bratimljenja, Trier je važan dio pulske i istarske povijesti budući da za grad Pulu bratimljenje s njemačkim gradom Trierom predstavlja najstariju Povelju o bratimljenju ikad potpisanu. Na Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe 9. svibnja tradicionalno će se položiti vijenci u Titovu parku.

Ravnateljica Pula Film Festivala Gordana Restović istaknula je da će se svečanost povodom Dana grada Pule, na kojoj se uobičajeno dodjeljuju gradska priznanja, prenositi putem televizijske postaje TV Nova 5. svibnja u 20.30 sati te je najavila večernji besplatni koncert Massima u Istarskom narodnom kazalištu.

Inače, u sklopu bogatog programa obilježavanja Dana grada koji traje od 23. travnja do 10. svibnja, građani mogu uživati u brojnim radionicama, izložbama, koncertima, plesnim predstavama i drugim događajima.