Izbornik
Naslovnica Gradovi Čakovec
Nestale raskošne krošnje

Čakovčani ljutiti zbog sječe stabala

sječa stabala
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
U gradskoj upravi tvrde da su stabla prestara i bolesna te da su prijetila prolaznicima. Čakovec će dobiti 68 novih stabala

Sječa stabala u središtu Čakovca izazvala je revolt dijela građana koji smatraju da nije bilo potrebno uklanjati raskošna desetljećima stara stabla u Perivoju Zrinskih, Ulici Ante Starčevića, Ulici Franje Punčeca... No, u Gradskoj upravi tvrde da su stabla prestara i bolesna te da su prijetila prolaznicima i imovini. Grad Čakovec će, najavili su jučer, u središtu grada posaditi 68 novih stabala.

U trogodišnjim zanimanjima imaju 109 slobodnih mjesta, a prijavljeno je 148 učenika Ravnatelj Tehničke škole Čakovec Dražen Blažeka: Od naših 110 ovogodišnjih maturanta, samo su još 2 -3 nezaposlena

– Tijekom proljeća i ljeta, zbog bolesti i dobi, uklonjeno je nekoliko drvoreda u gradu, a u Perivoju Zrinskih, tzv. sanitarnom sječom desetak bolesnih i trulih stabala – kaže pročelnik David Vugrinec. U Ulici Ante Starčevića uklonjeno je 18 stabala javora, lipe, jasena i oraha, a bit će posađeno 15 stabala kineskog javora koji može narasti do 10 metara visine, dobro podnosi gradska onečišćenja i nije zahtjevan za uzgoj.

– Stabla se neće saditi na mjestima gdje su stara podizala ploče na parkiralištima. Uređenje parkirnih mjesta planirano je za 2019. U Ulici F. Punčeca, gdje su prije mjesec dana uklonjena bolesna i stara stabla gledičije, posadit će novi drvored od 12 stabala – 10 američkog tulipanovca te dva običnoga graba. Riječ je o vrstama koje dobro podnose gradske uvjete – objašnjava Vugrinec. U zaštićenom Perivoju Zrinskih posadit će 41 stablo, 118 grmova i 3010 zeljastih trajnica. Planirano je uklanjanje 15 stabala, iako je po projektu Hrvatskog šumarskog instituta predviđeno rušenje 90-ak stabala. Pokušat će ih izliječiti i produljiti im životni vijek.

Čakovec Čakovec 303 balona za žene žrtve obiteljskog nasilja