Izbornik
Naslovnica Gradovi Sveti Ivan Zelina
Sveti Ivan Zelina među potpisnicima dokumenta važnog za energetsku budućnost zgrada

Do 2050. gotovo nulta potrošnja energije

Solarni paneli/Ilustracija
1/2
Foto: Photo by American Public Power Association on Unsplash
Za stanovnike će se organizirati zajedničke radionice i skupovi o ciljevima povelje

Grad Sveti Ivan Zelina među prvim je potpisnicima “Povelje o suradnji u cilju dekarbonizacije zgrada do 2050. godine”, koju je kao važan dokument iniciralo Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja.

Poveljom o međusobnoj suradnji, kažu iz Grada, želi se uspostaviti stalni dijalog i sudjelovanje građana Svetog Ivana Zeline, a to će postići na zajedničkim radionicama i skupovima, u organizaciji Ministarstva graditeljstva.

Akcija čišćenja potoka Topličica Radovi gotovi do kraja godine Potok Topličica opet će puniti zelinske bazene

Cilj je stvoriti dugoročne strategije obnove nacionalnog fonda zgrada i prelazak na standard gradnje gotovo nulte potrošnje energije. Tako će se, tvrde, poduprijeti pretvorba postojećih zgrada u fond energetski visokoučinkovitih i dekarboniziranih zgrada do 2050. godine.

Povelja je potpisana 18. prosinca na svečanosti koju su organizirale tri udruge iz kampanje Obnovimo Hrvatsku, a riječ je o udrugama Hrvatski savjet za zelenu gradnju (HSZG), Hrvatskoj udruzi proizvođača toplinsko-fasadnih sustava (HUPFAS) i Hrvatskoj udruzi energetskih certifikatora (HUEC).

Za Sveti Ivan Zelinu je i značajno to što je na svečanosti posebnu priznanje dodijeljeno Dubravku Ponošu, direktoru Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Energetska obnova dječjeg vrtića u Slatinama Mališanima uskoro kvalitetniji prostori za dnevni boravak

Otkako je Ponoš preuzeo čelnu poziciju, Fond je proširio djelokrug rada, povećao uspješnu pripremu projekata i osigurao čak 95 posto prolaznosti projektnih prijedloga, a trenutno je više od 900 projekata obnove vrtića, škola, domova zdravlja i ostalih javnih zgrada, koji se financiraju iz Europskih fondova. Ponošu je nagradu predao njegov sugrađanin - Željko Pecak, predsjednik HUPFAS-a.