Izbornik
Naslovnica Gradovi
Nova vukovarska atrakcija

Franjevci će izložiti najvrjednije blago: u samostanu se otvara muzej i vinoteka

Franjevački samostan u Vukovaru postaje novo turističko odredište
1/13
Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL
Vrijednost je projekta 15 milijuna kuna, sedam milijuna osigurao je Fond za obnovu Vukovara, a ostatak se financira iz programa EU. Vrata posjetiteljima Franjevački muzej otvara do kraja godine

Uz već nadaleko poznati Gradski muzej Vukovar i Muzej vučedolske kulture Vukovar će do kraja godine dobiti još jedan muzej. Franjevački samostan u Vukovaru bit će pretvoren u muzej u okviru kojega će biti prezentirana kulturna blaga koja su franjevci prikupljali stoljećima.

Vodotoranj Vodotoranj dobiva novu čeličnu konstrukciju 'Što je sve prošao i koliko puta je pogođen dobro je kako sve to još stoji'

– Od svog osnutka 1723. godine franjevački samostan bio je i ostao rasadište vjere, obrazovanja i kulture te čuvar hrvatskog jezika i identiteta. Unatoč brojnim okupacijama te vremenskim nesigurnostima, franjevci su uspjeli očuvati kulturno i umjetničko blago, a po kompleksnosti i cjelovitosti baštine franjevački samostan svrstan je među najvrednije spomeničke sklopove kontinentalne Hrvatske te je registriran kao spomenik kulture visoke A (I) kategorije – rekao je vukovarski gvardijan fra Ivica Jagodić.

Planirano je da se središte Franjevačkog muzeja nalazi u južnom dijelu samostana gdje će biti izloženo najvrednije blago kojim franjevci raspolažu. Najveći dio toga blaga nakon agresije na Vukovar, kada je samostan teško stradao, bio je prebačen u Vojvodinu gdje je bio pod nadzorom franjevaca. Tako je i sačuvan te 2004. vraćen u Vukovar. Fra Jagodić posebno je istaknuo kalež iz 1580. godine, kao i niz oltarnih slika koje će sada biti izložene po hodnicima samostana. Potkrovlje će biti preuređeno u modernu knjižnicu gdje će biti izložene knjige koje su pisali i čuvali franjevci, a koje se sada u velikom dijelu čuvaju po hodnicima u nedostatku prostora. Među njima je i posebno vrijednih desetak inkunabula. Fra Jagodić najavio je digitalizaciju i kategoriziranje knjiga, a dodao je i da njih 318 treba na restauraciju. Knjižnica će imati i malu dvoranu gdje će se franjevačke knjige moći pregledavati i izučavati. Podrum samostana bit će pretvoren u vinoteku i suvenirnicu, a zvonik samostana u vidikovac s kojega se pruža prelijep pogled na Vukovar.

– Realizacija ovoga projekta značit će jako puno u promicanju kulturno-povijesnog identiteta Vukovara koji je po malo narušen i zameo mu se trag. Ovaj projekt doprinijet će tome da prepoznamo i spoznamo neke stvari koje nismo znali. Isto tako i turisti će upotpuniti sliku o gradu. Ovo je lijep korak prema boljoj budućnosti grada – rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac rekla je kako ukupna vrijednost projekta iznosi 15 milijuna kuna, pri čemu je sedam milijuna kuna osigurao Fond za obnovu i razvoj Grada Vukovara, a preostali dio financira se iz programa EU.

Hotel Dunav Projekti u Vukovaru za bolji i kvalitetniji život Hotel će se obnoviti i postati konferencijski centar, a zaposlit će se oko 30 ljudi Fra Ivica Jagodić Nevjerojatan podatak Ni nakon 26 godina ne zna se broj poginulih, ubijenih i nestalih iz Vukovara