Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Vodotoranj dobiva novu čeličnu konstrukciju

'Što je sve prošao i koliko puta je pogođen dobro je kako sve to još stoji'

Vodotoranj
1/6
Foto: Branimir Bradarić
Ukupna vrijednost projekta obnove simbola Vukovara je 26 milijuna kuna bez PDV-a. Uz pomoć građana i tvrtki prikupljeno je oko 18,5 milijuna kuna, a još toliko je osigurala Vlada Republike Hrvatske

Projekt obnove vukovarskog Vodotornja i njegovo otvaranje za javnost trebao bi biti završen do kraja tekuće godine ili početkom 2019. godine. Rekao je to gradonačelnik Vukovara Ivan Penava govoreći o napretku radova na obnovi ovoga simbola Vukovara i Domovinskog rata.

Vodotoranj Glavna inženjerka na gradilištu: 'Vodotoranj dobiva i novu armaturu, pravo je čudo kako još uopće stoji'

– Izvođač radova je u gradilište ušao 24. svibnja 2017. godine, a do 31. prosinca prošle godine u obnovu je utrošeno oko 5,5 milijuna kuna. Projekt je podijeljen na tri faze pri čemu se prva faza odnosi na građevinske radove samoga objekta. Druga faza je uređenje popratnih sadržaja poput ugostiteljskog objekta, amfiteatra, dječjeg igrališta i hortikulture. Ta faza je procijenjena na 8,8 milijuna kuna. Treća i završna faza projekta je unutarnje uređenje – rekao je Penava.

Stručni suradnik na ovome projektu Ivan Veber kazao je kako su do sada izvršeni radovi na obnovi postojeće konstrukcije u okviru čega je obavljen posao raščišćavanja, dodavanje dodatne armature kao i injektiranje pukotina kako bi se sanirala, ali i ojačala postojeća armirano betonska konstrukcija. Vrši se ugradnja i nove čelične konstrukcije, a u tijeku je izvođenje radova i za ugradnju panoramskog dizala koje će se nalaziti s vanjske strane objekta. Ugrađuje se i čelična konstrukcija za potrebe postavljanja memorijalne staze, čeličnog stubišta i nove krovne ploče.

vizualni identitet Vukovarskog vodotornja simbol hrvatskog zajedništva Direktne pogotke u Vodotoranj pretvorili u točke i tako stvorili vizualni identitet

– Najteži nam je bio početak radova kada smo ručno vadili spremnik za vodu koji je težak oko 120 tona. Tek tada smo mogli vidjeti koja su stvarna oštećenja objekta. Poslije svega možemo reći što je sve prošao i koliko puta pogođen da je dobro kako sve to stoji – rekao je Boris Benić inače glavni inženjer vukovarske tvrtke Planum koja je izvođač radova.

Ukupna vrijednost projekta obnove Vodotornja iznosi oko 26 milijuna kuna bez PDV-a. U akciju prikupljanja sredstava, koju je inicirao Grad Vukovar, uključilo se oko 6000 fizičkih i pravnih osoba iz Hrvatske i dijaspore. Sredstava su prikupljana i kroz donacije putem telefonskih poziva, a takvih je bilo oko 300.000. Ukupno je prikupljeno oko 18,5 milijuna kuna, a još toliko osigurala je i Vlada RH.   

Hotel Dunav Projekti u Vukovaru za bolji i kvalitetniji život Hotel će se obnoviti i postati konferencijski centar, a zaposlit će se oko 30 ljudi