Izbornik
Naslovnica Gradovi Lipik
Gradonačelnik Kasana potpisao ugovor s dva fakulteta

Grad Lipik i Sveučilište u Zagrebu surađivat će na razvoju projekata u području umjetne inteligencije

Foto: Lipički compas
S Fakultetom prometnih znanosti radit će se na ideji autonomne vožnje za mala autonomna vozila

Pod pokroviteljstvom Sveučilišta u Zagrebu u auli rektorata održano je svečano potpisivanje ugovora o suradnji na razvoju projekata umjetne inteligencije između Grada Lipika, Fakulteta strojarstva i brodogradnje i Fakulteta prometnih znanosti.

PROJEKT TERME LIPIK Povratak Lipika na kartu turističkih destinacija

Poduzetnički inkubator

Ugovor su potpisali lipički gradonačelnik Vinko Kasana i prof. dr. sc. Dubravko Majetić, dekan Fakulteta strojarstva i brodogradnje, te doc. dr. sc. Marko Šoštarić, prodekan za znanost i vanjsku suradnju Fakulteta prometnih znanosti.

Lipički gradonačelnik Vinko Kasana u svojoj se izjavi osvrnuo na nedavno otvorenje Edukacijskog centra umjetne inteligencije u Lipiku te šestomjesečno besplatno osposobljavanje za programere umjetne inteligencije koje pohađa 22 polaznika pristiglih iz čitave Hrvatske. On je istaknuo iznimno zadovoljstvo činjenicom da ovaj projekt podupire i Sveučilište u Zagrebu, a nadovezao se i na to da gospodarstvenici prepoznaju važnost ovog projekta. Naime, u Lipiku je početkom ove godine s poslom započela njemačka tvrtka iz Stuttgarta koja se bavi proizvodnjom softvera i pružanja IT usluga i koja već sad ima 14 zaposlenih, a u budućnosti planira zaposliti još mladih programera. Tako se jedan od vlasnika te firme i sam predstavio polaznicima šestomjesečnog predavanja, a najavljeno je još takvih posjeta i predstavljanja.

– Isto tako, u Lipiku se gradi i poduzetnički inkubator za umjetnu inteligenciju te će jednom dijelu polaznika biti ponuđeno, naravno onima koji imaju želju i smisla okušati se u privatnom poslu, da osnuju svoju startup tvrtku uz mentorstvo djelatnika Lipičke razvojne agencije LIRA. Svima njima, koji se za to odluče, Grad Lipik će u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje i Požeško-slavonskom županijom omogućiti jedan izdašni financijski poticaj u iznosu od čak 200 tisuća kuna tijekom dvogodišnjeg razdoblja – istaknuo je Kasana.

U Lipiku otvoren prvi Edukacijski centar umjetne inteligencije Prva generacija mladih programera za šest će mjeseci biti spremna za tržište rada

– Sveučilište u Zagrebu je jako zadovoljno time što su naša dva fakulteta prihvatila hvalevrijednu inicijativu Grada Lipika koja se odnosi na međunarodni projekt o promoviranju i obrazovanju u području umjetne inteligencije. To je jako pogodno za te fakultete jer oni očekuju što više mladih koji bi se željeli baviti znanstveno-istraživačkim projektima te suradnju koja bi bila i međunarodna – rekao je rektor Sveučilišta u Zagrebu dr. sc. Damir Boras, istaknuvši kako u ovakvim projektima leži budućnost.

Dekan Fakulteta strojarstva i brodogradnje Dubravko Majetić kazao je da većina sastavnica zagrebačkog Sveučilišta već ima umjetnu inteligenciju. Na njihovom se fakultetu s time krenulo prije 20 godina te je iz toga proizišao jedan od najjačih smjerova na fakultetu – robotika koja sad postaje studij koji će se temeljiti upravo na umjetnoj inteligenciji.

Dejan Iličić, direktor Lipičke razvojne i turističke agencije LIRA, kaže kako će potpisivanje ugovora o suradnji svima donijeti korist.

– Mi uskoro u srednjoj školi otvaramo novo zanimanje tehničara za umjetnu inteligenciju, pa će nam fakultet pomoći u izradi kurikuluma i nastavnog programa. Polaznici osposobljavanja za programere umjetne inteligencije moći će koristiti laboratorije i opremu fakulteta, a radit ćemo i neke zajedničke projekte s njihovim studentima. Oni će nam biti i potpora u planiranju projekta kampusa, koji nam je zasad još uvijek samo san. Oni se pak nadaju da će neki od polaznika naše srednje škole završiti na njihovim fakultetima – kaže Iličić.

MEĐUGENERACIJSKI KONCEPT Grade pješačke staze, rasvjetu, uređuju okoliš

U svakom slučaju, projekt pretvaranja Lipika u središte umjetne inteligencije u Hrvatskoj ide dalje.

Podrška struke

– Nama je sada potrebno znanje i podrška struke, a to fakulteti imaju, posebno Fakultet strojarstva i brodogradnje, koji će imati studij mehatronike i robotike, dok ćemo s Fakultetom prometnih znanosti raditi na ideji autonomne vožnje za mala autonomna vozila – dodaje Iličić.

Svečanom potpisivanju ugovora nazočio je i počasni konzul Republike Moldove Emil Solenički, koji je i sam dao svoj obol u sklapanju ove suradnje. – Za Lipik međunarodna suradnja znači puno, jer tu će doći i do razmjene studenata koji će ondje dolaziti. Ovo je projekt koji je bitan za čitavu Hrvatsku, a s obzirom na to da smo ga uspjeli kategorizirati da ide na međunarodnu suradnju, pokazao se ogroman interes. Današnji sporazum je samo temelj na kojem će se odvijati daljnji razvoj čiji će konkretni rezultati ubrzo biti vidljivi – rekao je Solenički.