Izbornik
Naslovnica Gradovi Lipik
U Lipiku otvoren prvi Edukacijski centar umjetne inteligencije

Prva generacija mladih programera za šest će mjeseci biti spremna za tržište rada

1/2
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
U tjedan dana prijavilo se 238 kandidata, među kojima su se nakon prijamnog ispita profilirala 22 najbolja

U Lipiku je otvoren prvi Edukacijski centar umjetne inteligencije u Hrvatskoj, u kojem je odmah započelo šestomjesečno osposobljavanje prve generacije programera umjetne inteligencije.

Rezultat predanog i kontinuiranog rada Lipik je drugi najuspješniji grad u Hrvatskoj po povlačenju EU sredstava

Moći će osnovati startup

Ako to budu željeli, kandidati će nakon završetka osposobljavanja uz poticaj vrijedan 200 tisuća kuna od HZZ-a, Grada i Županije moći osnovati svoje startup tvrtke i ući u prvi poduzetnički inkubator umjetne inteligencije u Lipiku. Kao što smo već pisali, gradnja inkubatora vrijednog 502 tisuće eura sufinancira se iz Interreg programa prekogranične suradnje Hrvatske, BiH i Crne Gore.

– Nakon niza sastanaka po ministarstvima, kao i onih održanih s domaćim i inozemnim stručnjacima, shvatili smo da je ovaj put kojim smo krenuli izuzetno dobar i da će Lipik postati prvi grad, odnosno centar za razvoj i primjenu umjetne inteligencije u Hrvatskoj. To je ono u što vjerujem i to je naša vizija – rekao je Dejan Iličić, direktor Lipičke razvojne i turističke agencije LIRA.

Za osposobljavanjem je iskazan velik interes, u samo tjedan dana prijavilo se čak 238 kandidata među kojima su se nakon zahtjevnog prijemnog ispita isprofilirala 22 najbolja. Predavanja su za sve polaznike besplatna, a osigurana im je i novčana naknada te putni troškovi od strane HZZ-a u visini minimalne hrvatske plaće.

MEĐUGENERACIJSKI KONCEPT Grade pješačke staze, rasvjetu, uređuju okoliš

– Krenulo je zaista odlično. Došli su nam polaznici iz cijele Hrvatske, od Dubrovnika i Opuzena do Koprivnice i Osijeka. Naravno da se mi ne možemo uspoređivati s fakultetima, ali ovakve edukacije, kojima polaznici za šest mjeseci postaju osposobljeni za realni sektor, u ovom trenutku nema nigdje – kaže gradonačelnik Vinko Kasana.

Projekt u tri faze

Između ostalog, mladi programeri moći će se zaposliti i u njemačkoj tvrtki iz Stuttgarta koja se bavi proizvodnjom softvera i pružanjem IT-usluga i koja u Lipiku već ima 11 zaposlenih.

– Bez novih i modernih tehnologija nema razvoja. Poanta je da ćemo nakon ove edukacije imati mlade ljude spremne za tržište rada – dodao je Kasana zahvalivši se na podršci Hrvatskom zavodu za zapošljavanje te ministru rada i mirovinskog sustava Josipu Aladroviću.

Podsjetimo, ovo je samo prva faza kojom bi Lipik postao centar razvoja umjetne inteligencije. Drugi korak je pokretanje srednjoškolskog zanimanja tehničara za primjenu umjetne inteligencije, dok se treći korak odnosi na izgradnju Nacionalnog centra umjetne inteligencije.