Izbornik
Naslovnica Gradovi Lipik
Rezultat predanog i kontinuiranog rada

Lipik je drugi najuspješniji grad u Hrvatskoj po povlačenju EU sredstava

Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Prema analizi Ministarstva financija o izvršenju proračuna, u razdoblju od 2017. do 2019. Lipik je redovito zauzimao jedno od prva tri mjesta prema iznosu novca povučenog po glavi stanovnika

Već tri godine zaredom Lipik je među vodećim gradovima u Hrvatskoj po povlačenju sredstava iz europskih fondova. Prema analizi službenih podataka Ministarstva financija o izvršenju proračuna, u razdoblju od 2017. do 2019. godine Lipik je redovito zauzimao jedno od prva tri mjesta prema iznosu novca povučenog po glavi stanovnika. U 2017. godini bio je na prvom mjestu, sljedeće, 2018. na trećem, dok je 2019. godine drugi najuspješniji grad s povučenih više od tri tisuće kuna po stanovniku.

AKO EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA DOPUSTI MoslaVina u planu za 28. i 29. svibnja

 

Projekt Zaželi

– Naši uspjesi u povlačenju europskih sredstava rezultat su predanog i kontinuiranog rada i ponosni smo na njih. Uspjeli smo pravilno odgovoriti na ovo vrijeme u kojem su jedina veća sredstva koja se mogu povući za razvoj lokalne zajednice ona europska. Vjerujem da će rezultati biti barem jednako dobri i u 2020. te 2021. godini, s obzirom na to da u ovom trenutku provodimo više od 150 milijuna kuna vrijedne projekte koji će promijeniti vizuru grada – kaže gradonačelnik Vinko Kasana.

Dosad je u Lipiku realizirano mnogo europskih projekata. Ističe se više od 20 milijuna kuna vrijedan Poduzetnički inkubator, čija je temeljna funkcija unapređenje poduzetničke infrastrukture. Vrijedi istaknuti i 731 tisuću eura vrijedan prekogranični projekt Invest in LOG putem kojeg su osigurana sredstva za rekonstrukciju i opremanje inkubatora u Donjem Čagliću.

WIFI4EU Besplatno surfanje internetom na četiri lokacije u Kutini

Izuzetno je dobro prihvaćen i projekt “Zaželi”, kroz koji je zaposleno 20 žena, a stotinu korisnika je time dobilo pomoć u kući.

Ipak, najdragocjeniji ugovor koji je potpisan otkako se krenulo s provođenjem europskih projekata je projekt Terme Lipik, čija je vrijednost 73 milijuna kuna.

“Tajna je u ljudima”

Putem ovog projekta sagradit će se i opremiti interpretacijski centar Vila Zinka, a bit će obnovljen i lipički perivoj te rekonstruirane Narodne kupke. Na pitanje u čemu je tajna uspješnog povlačenja EU novca, gradonačelnik Kasana odgovara:

USKRSNA RADIONICA Dječje čestitke za djecu iz Centra Svitanje

– Tajna je u ljudima, zaposlenicima gradske uprave, razvojne agencije, Turističke zajednice i drugih ustanova i tvrtki koje rade na području Lipika. To su ljudi koji vole svoj grad, koji su požrtvovni i znaju raditi svoj posao. Kod nas nema radnog vremena, svatko daje svoj maksimum i onda se rezultati vide.