Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Svečano potpisani ugovori o projektu Aglomeracije

Gradi se 100 kilometara kanalizacije i 30 kilometara vodovodnog sustava

Foto: Robert Mihaljević
Investicija teška više od pola milijarde kuna mnogo će značiti i za lokalne kooperante koji bi trebali sudjelovati u radovima te nabavi različitih roba i usluga

Uskoro će se raspisati natječaj za provedbu Aglomeracije Koprivnica, megaprojekta teškog čak 512 milijuna kuna kojim će biti izgrađena nova kanalizacijska i vodoopskrbna mreža na području grada i okolnih općina.

SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA Grad Koprivnica osigurao dodatnih 300 tisuća kuna za sufinanciranje djelatnosti ustanova predškolskog odgoja

Ugovor su prošli tjedan u Koprivnici potpisali predsjednik uprave Koprivničkih voda Zdravko Petras, ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić i direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković. Na potpisivanju su bili premijer Andrej Plenković, gradonačelnik Mišel Jakšić i župan Darko Koren sa suradnicima.

Aglomeracija Koprivnica bez PDV-a vrijedna je 410 milijuna kuna, od čega EU sufinancira 69 posto ili oko 285 milijuna kuna, Koprivničke vode i partneri plaćaju oko 35 milijuna kuna, a Vlada i Hrvatske vode oko 90 milijuna kuna.

Cijeli tjedan slavio se 663. rođendan grada Koprivnica odala počast Vegeti i tvorcu moderne Podravke Pavlu Gažiju

– Ovo je najveći dan u povijesti Koprivničkih voda i najveći u povijesti bavljenja vodoopskrbom u Podravini. Riječ je o kapitalnom projektu koji bi trebao biti dovršen do kraja 2023. Sagradit će se 86 kilometara nove kanalizacijske mreže, a obnovit će se 13 km stare kanalizacije. Planirana je i gradnja 12,5 kilometara nove vodoopskrbne mreže, obnova 18,5 km starih magistralnih vodovoda te će se povezati gradska vodocrpilišta Lipovec i Ivanščak – naglasio je Zdravko Petras.

Predstavljen inovativni projekt arhitekta Hrvoja Njirića Koprivnica će sama graditi novu osnovnu školu vrijednu 40 mil. kuna

Ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić, jedan od potpisnika ugovora, naglasio je da će se do 2023. godine zaokružiti investicijski ciklus težak čak 22 milijarde kuna, što je 6,5 posto hrvatskog BDP-a.

– Riječ je, u prvom redu, o gradnji kanalizacije, ali i dijela vodoopskrbnog sustava. Time će u Podravini doći do povećanja priključenosti na cijeli sustav, više od 85 posto, što će biti znatno iznad državnog prosjeka – otkriva ministar Ćorić.

Atletski klub i Grad najavili važnu utrku Koprivnica organizira prvi polumaraton, očekuje se više od 500 trkača

Direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković istaknuo je pak da će se projektima aglomeracije u cijeloj Podravini za 18.500 kućanstava omogućiti priključak na kanalizaciju, a za 14.500 kućanstava na vodoopskrbnu mrežu.

– Iskopat će se 180 km kanalizacije i 65 km vodovoda, ukupno oko 245 kilometara kanala. To je udaljenost od Osijeka do Zagreba – zaključuje Đuroković.

U istom danu stigle dvije važne nacionalne nagrade Renesansni festival najbolji, a Koprivnica najekološkiji grad

Investicija teška više od pola milijarde kuna mnogo će značiti i za lokalne kooperante koji bi trebali sudjelovati u radovima te nabavi različitih roba i usluga.