Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
Dubrovnik

Gradi se prva škola nakon 33 godine

Novu zgradu će nadograditi na već postojeću
1/6
Foto: Grad Dubrovnik
Postojeća zgrada nadograđuje se za jedan kat i dijelom spušta u podrum; dograđeni dio imat će četiri etaže. Napravit će se ukupno 16 novih učionica i dvodijelna sportska dvorana s pratećim sadržajima, blagovaonica i knjižnica...

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković potpisao je ugovor o izvođenju radova rekonstrukcije i nadogradnje područne škole Montovjerna. Ukupna vrijednost radova, s uključenim PDV-om, iznosi 70,623.228,55 kuna, a rok za njihovo izvođenje je 18 mjeseci od dana uvođenja izvođača u posao. Radovi bi trebali početi sredinom siječnja 2019. godine.

Kolenda u Dubrovniku Dubrovnik Običaj koji je na ulice izvodio i puk i vlastelu

– Ovo je jedan od iznimno važnih dana za Grad Dubrovnik, budući da je u Dubrovniku posljednja škola sagrađena i otvorena 1985. godine. Do danas ni jedna nova škola nije sagrađena niti je započeta gradnja. Bilo je nekih manjih rekonstrukcija, ali ništa veliko i ozbiljno kao gradnja nove škole na Montovjerni. Nova škola ubuduće će raditi u jednosmjenskoj nastavi od 1. do 8. razreda i moći će smjestiti 448 učenika – rekao je gradonačelnik Franković prigodom potpisivanja ugovora.

Foto: Grad Dubrovnik

Planiranim projektom zadovoljit će se suvremeni prostorno-tehnički uvjeti, potrebe nastavnog programa i kapaciteti za organizaciju nastave u jednoj smjeni. Postojeća zgrada nadograđuje se za jedan kat i dijelom spušta u podrum te se prostorno prilagođava i povezuje s dogradnjom.

Ravni krovovi

Novi dio školske zgrade imat će četiri etaže; podrum, prizemlje i dva kata, dok se sportska dvorana povezuje s prostorima u podrumu. Napravit će se ukupno 16 novih učionica i dvodijelna sportska dvorana s pratećim sadržajima, blagovaonica i knjižnica, dodatne učionice za izborni predmet, te prostori za pedagoga i psihologa.

Školsko parkiralište raspolagat će s 24 mjesta. Zelena površina zauzima čak 36 posto građevne parcele koja će se hortikulturno urediti sadnjom autohtonog mediteranskog bilja. Svi krovovi su ravni, sa šljunkom u raznim nijansama kao završnim slojem, a dio krova sportske dvorane uredit će se kao školski vrt s igralištem za niži uzrast, koje će se obložiti gumenom oblogom u boji i hortikulturno ukrasiti. Arhitektonsko-urbanističkom rješenju pristupilo se uvažavajući sve energetske, društvene i ekološke aspekte održivosti, te pedagoške standarde, a sve prema idejnom projektu arhitektica Maje i Ide Polzer, na temelju kojeg je razrađen glavni projekt za građevinsku dozvolu tvrtke Arhingtrade d.o.o. iz Zagreba. Posao gradnje nove škole na javnom je natječaju dobila zajednica ponuditelja Strabag i Texo Molior.

Foto: Grad Dubrovnik

Omogućavat će transport vatrogasaca i brzu reakciju gašenja požara na Elafitima i Lokrumu Gradi se vatrogasni brod, u luku stiže za pet mjeseci

Imat će energetski razred A+

Škola je projektirana kao zgrada gotovo nulte potrošnje energije, energetskog razreda A+, opremljena modernom vanjskom stolarijom i vanjskim zidovima. Opremit će se modernim sustavom grijanja i hlađenja, a za grijanje tople vode predviđen je sustav solarnih kolektora.

Učenici iz područne škole Montovjerna za vrijeme trajanja radova bit će premješteni u zgradu matične Osnovne škole Lapad, koja je prilagođena za nove učenike.

Foto: Grad Dubrovnik

Nedavno je završena i energetska obnova ove škole, vrijedna 7,6 milijuna kuna, a to je prva energetska obnova na području Grada Dubrovnika financirana sredstvima EU. Uključivala je kompletnu izolaciju vanjske ovojnice, potpunu izolaciju krovišta i vanjskih zidova, zamjenu 99 vanjskih otvora i 6 vrata, ugradnju termostatskih ventila na 171 radijator te zamjenu postojeće rasvjete LED tehnologijom. Time će se ostvariti znatne energetske uštede i to od 90,75 posto. Ujedno se radi rekonstrukcija školske sportske dvorane, vrijedna dva milijuna kuna.

I ovim projektima Grad Dubrovnik potvrđuje se u nastojanju osiguravanja potrebne infrastrukture u svrhu zadovoljenja pedagoških standarda i povećanja kvalitete života svojih građana.

Stanica Sjeverni pol Pričat će se priče, gledati filmovi, slikavati se s Djedom, peći kolače s Bakom... Stanica Sjeverni pol - zimska bajka za cijelu obitelj mora obuhvatiti i rješenje urbane opreme, rasvjete te oborinske odvodnje Izrađuje se idejno rješenje i glavni projekt uređenja trga u Suđurđu