Izbornik
Naslovnica Gradovi Ivanić grad
JEDINI U HRVATSKOJ

Ivanić-Grad prvi je grad u Hrvatskoj koji dobrovoljnim darivateljima krvi daruje besplatnu krvnu pretragu

Foto: Grad Ivanić-Grad
Darivatelji krvi od sada dobiju detaljnu laboratorijsku pretragu krvne slike koja obuhvaća i uvid u stanje eritrocita, diferencijalnu krvnu sliku...

Na inicijativu Grada Ivanić-Grada održan je sastanak s predstavnicima Zavoda za transfuzijsku medicinu, Hrvatskog Crvenog Križa i Doma zdravlja Zagrebačke županije na kojem je usvojen gradski prijedlog da se svim dobrovoljnim darivateljima krvi u Ivanić-Gradu pri darivanju odmah napravi i laboratorijska pretraga krvne slike.

– Troškove krvnih pretraga financirat će Grad Ivanić-Grad. Time radimo na poticanju građana na dobrovoljno darivanje krvi, ali ujedno i na njihovoj boljoj zdravstvenoj zaštiti. Tako postajemo prvi grad u Hrvatskoj koji će ovako pokušati potaknuti građane na dobrovoljno darivanje krvi – rekao je gradonačelnik Javor Bojan Leš.

Idejni začetnik ovog hvale vrijednog projekta je zamjenik gradonačelnika Tomislav Cuvaj koji je ukazao na važnost dobrovoljnog darivanja krvi.

POTICAJ ZA GOSPODARSTVO U samo nekoliko mjeseci novoizgrađeni Modularno drvno-tehnološki inkubator u potpunosti popunjen

Svi imaju dovoljno novca

– Već sam 18 godina dobrovoljni darivatelj i želio sam potaknuti sugrađane da u većem broju doniraju krv. Iznio sam gradonačelniku prijedlog da ponudimo svojim sugrađanima da uz darivanje krvi obave temeljitu analizu krvi. Gradonačelnik je to objeručke prihvatio – kazao je Cuvaj.

– Ovo je jedna stvarno pozitivna priča i ono čemu se iskreno nadam je da će se i ostale jedinice lokalne samouprave u Hrvatskoj priključiti ovoj akciji. Mislim da je ovo dobar način kako bi se ljude motiviralo da daruju krv. Zdravlje naših sugrađana nema cijenu. Svaka jedinica lokalne samouprave ima dovoljno sredstava financirati troškove ovakve akcije. Novac ne bi trebao biti upitan za ovo – rekao je Cuvaj.

Od ideje pa do realizacije prošlo je svega pet dana te Cuvaj zahvaljuje Hrvatskom Crvenom Križu, Hrvatskom zavodu za transfuzijsku medicinu (HZTM) i Domu zdravlja Zagrebačke županije na vrlo brzoj reakciji.

PODUZETNIČKA ZONA IVANIĆ-GRAD JUG – ZONA 3 Završena gradnja ceste Josipa Kraša

Dr. Milan Petković iz Zavoda za transfuzijsku medicinu rekao je kako u Ivanić-Gradu imaju akcije darivanja krvi svaka tri do četiri mjeseca, pri čemu je odaziv izuzetno dobar. U suradnji s Crvenim Križom, ovom akcijom se, uz one standardne provjere željeza, markera na zarazne bolesti i krvnog tlaka, rade i šire laboratorijske pretrage.

Briga za zdravlje

– Današnjom akcijom odradit će se detaljne laboratorijske pretrage krvne slike. Darivatelji će dobiti uvid u stanje eritrocita, diferencijalnu krvnu sliku, dakle sve ono što se inače ne radi – napomenuo je Petković. Iz HZTM-a i Crvenog križa svima savjetuju da vode računa o svom zdravlju i budu u kontaktu sa svojim obiteljskim liječnikom te da redovito obavljaju krvne pretrage kako bi na vrijeme mogli otkriti eventualne bolesti.

Stanje zaliha krvi mijenja se iz dana u dan te se pozivaju svi darivatelji da redovito prate stanice HZTM-a, gdje je grafički prikazano stanje zaliha. Krv može darivati svaka osoba dobrog općeg zdravstvenog stanja, u dobi od 18 do 65 godina (do 60 godina ako krv daje prvi put te do 70 godina 1-2 puta godišnje nakon pregleda i odluke specijalista transfuzijske medicine).