Izbornik
Naslovnica Gradovi Ivanić grad
POTICAJ ZA GOSPODARSTVO

U samo nekoliko mjeseci novoizgrađeni Modularno drvno-tehnološki inkubator u potpunosti popunjen

Foto: Ivanić-Grad
Razvojna agencija IGRA kreće u pripremu projekta za novi inkubator, dvostruko veći od sadašnjeg

U lipnju prošle godine i službeno je otvoren Modularno drvno-tehnološki poduzetnički inkubator, za kojim su veliki interes pokazali brojni mladi poduzetnici.

NACIONALNA AKCIJA ‘DJECA DJECI’ Dječji pokloni za prijatelje stradale u potresu

Inače, od početka provedbe pa sve do ishođenja uporabne dozvole prošle su dvije i pol godine, a osam mjeseci od njegova otvorenja svi su prostori popunjeni, na zadovoljstvo korisnika, ali i Razvojne agencija IGRA na čelu s direktorom Valentinom Gadžom, koja je vodila cijeli ovaj projekt.

Puna cijena nakon tri godine

– Popunjenost nam je sto posto, na naše veliko zadovoljstvo, ali na neki način i žalost što inkubator nije veći jer smo morali odbiti 4,5 stanara u proizvodnim pogonima koji su željeli ući u njih. To nam je dobar poticaj da krenemo u gradnju novog inkubatora na istoj parceli – kaže nam direktor IGRA-e Valentin Gadža.

Inkubator ima površinu od 772 četvorna metra i sastoji se od šest jedinica za uredsko poslovanje i sedam proizvodnih jedinica, pri čemu su u prizemlju poslovno-proizvodni pogoni, a na katu uredski prostori. Danas inkubator ima četiri stanara, po dva na svakom katu, koja su zauzela daleko više prostora nego što je to prvotno bilo planirano.

– Svi su zadovoljni i to je najvažnije. Objekt je prilagođen za proizvodnju i za urede, a ima svu potrebnu infrastrukturu koja je potrebna za rad – ističe Gadža.

Potpisana povelja prijateljstva Duga Resa i Ljubuško iz BiH surađivat će u gospodarstvu i turizmu

Osim najma prostora za poslovanje i proizvodne aktivnosti, inkubator predviđa i pružanje različitih usluga iz domene poslovnog savjetovanja te edukacije za potrebe stalnih stanara, kao i za povremene korisnike i posjetitelje. Za sve poslovne subjekte prvih šest mjeseci najam je besplatan, dok sljedećih šest mjeseci korisnici ostvaruju popust od 75 % na cijenu najma. Drugu godinu popust iznosi 50 %, treću 25 %, a tek četvrtu godinu stanari inkubatora plaćaju punu cijenu.

– To je znatna ušteda, pogotovo za poslovanje prvih godina tvrtke jer tako im se omogućuje da stasaju i stanu “na svoje noge“ i pokušaju sami opstati na tržištu – govori direktor Gadža.

Budući da je kapacitet sadašnjeg inkubatora nadmašio sva očekivanja, Grad i IGRA ozbiljno razmišljaju o gradnji još jednog.

Poduzetnički zamah

– Intenzivno radimo na pripremi projektne dokumentacije za novi inkubator, dvostruko veći od sadašnjeg. Ono što je sigurno da će biti više proizvodnih pogona, a manje uredskih – otkrio nam je Gadža, koji vjeruje da će natječaj za ovu namjenu biti u prvoj polovici 2022. godine.

Zadovoljstvo takvom reakcijom poduzetnika pokazuje i gradonačelnik Javor Bojan Leš, ističući da se inkubator pokazao jako dobrim potezom za Ivanić-Grad.

POTICAJI ZA PODUZETNIKE, UGOSTITELJE, REBALANS PRORAČUNA Za poticaje osigurano pola milijuna kuna

– Sada se u inkubatoru traži prostor više. Tamo vlada dobra atmosfera, a raduje nas što su svi korisnici zadovoljni.

Ono što je ispred nas i u što smo krenuli je projektiranje novog poduzetničkog inkubatora na postojećoj parceli. Vidljivo je da takvih prostora nedostaje, jer u njima su povoljni uvjeti – rekao je gradonačelnik Javor Bojan Leš, istaknuvši pri tome da se u gradu na svakom koraku osjeti poduzetnički zamah te da će se novim kapacitetima dodatno ojačati privreda u gradu.