Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
Potpisana povelja prijateljstva

Duga Resa i Ljubuško iz BiH surađivat će u gospodarstvu i turizmu

1/2
Foto: Duga Resa
O Povelju su potpisali gradonačelnici Tomislav Boljar i Vedran Markotić

Uoči svečane sjednice Grada Ljubuškog potpisana je Povelja o prijateljstvu i suradnji između gradova Duge Rese i Ljubuškog iz susjedne Bosne i Hercegovine.

POTICAJI ZA PODUZETNIKE, UGOSTITELJE, REBALANS PRORAČUNA Za poticaje osigurano pola milijuna kuna

Prijateljstvo između ova dva grada traje već 17 godina, počevši od suradnje kulturno-umjetničkih društava, a onda su uz folkloraše započeli i međusobni posjeti predstavnika gradova.

Postalo i službeno

Od 15. veljače 2021. godine prijateljstvo je i “službeno“ s ciljem nastavka dosadašnje suradnje i naglaskom na razvoj turizma i gospodarstva između ova dva grada. Povelju su potpisali Tomislav Boljar, gradonačelnik Duge Rese i Vedran Markotić, gradonačelnik Ljubuškog.

Gradska vijeća Grada Ljubuškog i Grada Duge Rese sredinom prošle godine donijela su odluke o prijateljstvu i suradnji dvaju gradova, no zbog epidemije koronavirusa svečanom potpisivanju Povelje o prijateljstvu i suradnji pristupilo se u veljači ove godine, kada je i održana svečana sjednica Grada Ljubuškog.

Cilj Povelje o suradnji i prijateljstvu promocija je i bolje korištenje komplementarnih resursa obaju gradova, što će omogućiti ostvarenje zajedničkih ciljeva i jačanje već postojećih veza, s posebnim naglaskom na proširenje kulturnih veza koje uključuje veze između kulturnih ustanova i udruga, uz međusobno upoznavanje kulture, povijesti i tradicije te uzajamnu suradnju, proširenje suradnje u obrazovanju kroz razmjenu učenika, unapređenje turizma kroz međunarodnu suradnju turističkih zajednica obaju gradova radi zajedničke prezentacije na sajmovima i skupovima kao jedinstvenih destinacija s mogućnošću kombiniranja izleta, uz gospodarsku suradnju između gospodarskih subjekata u turizmu.

Glazbena škola Brune Bjelinskog Daruvar priključila se kampanji Humanitarni koncert “Glazbom za glazbu” za novu Glazbenu školu u Sisku

Promicanje suradnje

Krajnji cilj potpisivanja Povelje daljnje je promicanje suradnje na svim poljima te razvijanje i unapređivanje međusobnih prijateljskih odnosa između dvaju gradova koji su po mnogočemu, od broja stanovnika do prirodnih ljepota i gospodarskih mogućnosti, kompatibilni.