Izbornik
Naslovnica Gradovi Imotski
U Ričicama postavljen spomenik hrvatskom domoljubu Mladenu Lažeti

“Kad je malo njih bilo spremno ići, Mladen je išao, nije čekao poziv”

Foto: Splitsko-dalmatinska županija
Na početku Domovinskog rata skrivao se u ilegali s prijateljima i kupovao oružje

U Ričicama pokraj Imotskog otkriven je spomenik Mladenu Lažeti, hrvatskom branitelju, domoljubu i borcu za slobodu Hrvatske. – Heroji poput Mladena i njemu sličnih samo se na ovom kršu i kamenu rađaju. Njih je škrtost kamena odgajala za svoju domovinu i za svoju vjeru. Na nama je zadatak da dokažemo da naši branitelji nikada nisu umrli, ni Mladen ni bilo tko drugi. Poginuli i umrli hrvatski branitelji će vječno biti među nama živima – izjavio je prilikom otvaranja spomenika župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban.

NOVA KARTA REGIONALNIH POTPORA Jozić: Vlada ispravila nepravdu prema Slavoniji

Grijeh ljubav za Hrvatsku

Don Mladen Parlov prisjetio se kako je tekao put od ideje do realizacije ovoga spomenika.

– Mladen je dočekao slobodu Hrvatske, a svoj život okončao je tragično, nakon Domovinskoga rata. Na spomeniku svim hrvatskim braniteljima iz Ričica istaknuta su imena naših sumještana koji su poginuli u Domovinskom ratu, pa smo bili uvjereni da Mladen treba imati poseban spomenik u svojim Lažetama. Predložio sam to županu, a on je to objeručke prihvatio – prepričao je don Mladen Parlov.

– Mi smo bili nevini, a jedini grijeh bio nam je što smo voljeli Hrvatsku. Mladen je među nama bio vitez i naježim se kad se sjetim svega što je bilo. Na suđenjima mnogi prijatelji svjedoče jedan protiv drugoga, a zamislite kako je to imati Mladena za najboljega prijatelja, koji na suđenju svu krivicu preuzme na sebe. U mojoj presudi piše da je nemoguće da je on sve napravio – izjavio je Lažetin prijatelj Luka Podrug. Njih dvojica su, zajedno s još nekolicinom mladića, za vrijeme komunističkog režima osnovala organizaciju pod nazivom “Hrvatska revolucionarna organizacija”.

Vinko Kasana novi čelnik Županijske skupštine Vinko Kasana novi čelnik Županijske skupštine

– Cilj nam je bio imati slobodne i demokratske izbore u Hrvatskoj. Nismo željeli ništa više odnosu na ono što su imali drugi, slobodni narodi – rekao je Podrug. Tadašnji komunistički režim reagirao je batinama, uhićenjima i presudom, kojom je Mladen Lažeta osuđen na dvije godine zatvora. Lažetin zapovjednik iz Domovinskoga rata, brigadir Jure Šundov, prisjetio se njegova ratnoga puta.

– Na početku Domovinskog rata u ilegali se skrivao sa svojim prijateljima i kupovao oružje. Kad je malo njih bilo spremno ići, Mladen je išao. Mladen i njegovi prijatelji nisu čekali da ih netko pozove u vojsku. Oni su sami stvarali mogućnost da bi branili hrvatsku državu vlastitim sredstvima i vlastitim rizikom – rekao je Šundov i dodao da je Lažeta u prvom dijelu ratnog puta bio zapovjednik desetine i na svom vojničkom položaju obišao je sva ratišta.

Poginuo u Kninu

Mladen Lažeta poginuo je 1997. godine u Kninu, prilikom redovnog obavljanja vojne službe. Otkrivanju njegova spomenika su, uz župana Bobana, nazočili i zamjenik župana Stipe Čogelja, pročelnik Kabineta župana Davor Pavić i pročelnik Upravnog odjela za hrvatske branitelje, civilnu zaštitu i ljudska prava Damir Gabrić.

Predvodnik burnih događaja

Natporučnik Mladen Lažeta (5. 11. 1960. - 5. 2. 1997.) hrvatski je vitez, politički uznik i dragovoljac Domovinskog rata.

Rođen je u Ričicama, a u Split je došao sredinom 70-ih godina kao student. S grupom prijatelja osnovao je ilegalnu Hrvatsku revolucionarnu organizaciju – Hrobatus. Pisali su parole, tiskali letke i poduzimali akcije kojima su uzdrmali “crveni” Split. Komunistički režim odgovorio je batinama, uhićenjima i zatvorom. Mladen Lažeta uhićen je 1985., prošao je kalvariju zloglasne mučionice Katalinića brig. Na suđenju se držao ponosno, spašavajući druge i dobio dvije godine robije. Zbog intervjua ljubljanskoj Mladini nakon izlaska iz zatvora 1987. opet se našao na udaru režima i medija. Tada su u njegovu obranu stali Šeks, Paraga, Marko Veselica, Čičak i brojni drugi. Opet ga zatvaraju na ostatak kazne, a iz zatvora izlazi 1988. Bio je predvodnik burnih događaja u Splitu i Dalmaciji, u jednom danu u crkvi sv. Dominika prikupio je 10.000 potpisa za naziv hrvatskog jezika. Jedan je od inicijatora osnivanja Društva hrvatskih političkih zatvorenika.

Mladen Lažeta bio je pripadnik HV-a od 1. 6. 1991. kao dragovoljac. Od početka rujna 1991. priključio se 4. gardijskoj brigadi. Nakon rata bio je djelatna vojna osoba. Nositelj je Spomenice Domovinskog rata te medalja Ljeto 95. i Oluja.