Izbornik
Naslovnica Gradovi Poreč
iz sredstava Fonda za zaštitu okoliša

Komunalni redari dobili električni automobil i skuter

Električni automobil i skuter
1/3
Foto: Grad Poreč
Podsjetimo, u protekle četiri godine Grad Poreč-Parenzo je u više od 30 projekata iz područja energetske učinkovitosti, održivog razvoja, e-mobilnosti i zaštite okoliša uložio gotovo 4.8 milijuna kuna

Komunalno redarstvo Grada Poreča-Parenzo opremljeno je novim električnim vozilom i električnim skuterom, za što je Grad Poreč-Parenzo uspješnom prijavom projekta ostvario sufinanciranje u iznosu od gotovo 90 tisuća kuna.

Podsjetimo, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u lipnju je raspisao javni natječaj za sufinanciranje kupnje električnih vozila za pravne osobe te se Grad Poreč-Parenzo među prvima javio s projektom nabavke dva vozila – električnog automobila i elektroskutera.

Vrtić Veli Maj Dar porečke tvrtke Vrtiću Veli Maj darovali sanitarije

Gradu su odobrena sredstva za ukupno 89.198,00 kn, od čega maksimalnih 80.000,00 kn za vozilo i 9.198,00 kn za električni skuter. Dobivena sredstva iskoristila su se za nabavku električnog vozila Renault ZOE INTENS Q90 i električnog skutera NIU CIVIC NIS komunalnom i prometnom redarstvu Grada Poreča-Parenzo, sveukupne vrijednosti oko 200 tisuća kuna + PDV.

Osim dodatnog opremanja komunalnog redarstva, realizacija ovog projekta predstavlja nastavak pozicioniranja Poreča kao zdravog, čistog i energetski učinkovitog grada.

Podsjetimo, u protekle četiri godine Grad Poreč-Parenzo je u više od 30 projekata iz područja energetske učinkovitosti, održivog razvoja, e-mobilnosti i zaštite okoliša uložio gotovo 4.8 milijuna kuna, od čega je čak 2.4 milijuna kuna za te projekte povučeno iz raznih fondova.

Poreč Poreč Kreće obnova 11 zgrada u starogradskoj jezgi

Među tridesetak projekata ističu se energetska obnova zgrade nekadašnje škole, a danas budućeg vrtića u Velom Maju, potom sufinanciranje provedba mjera energetske učinkovitosti i ugradnje obnovljivih izvora energije zna 14 obiteljskih kuća u Poreču. Prenamijenjena je i kotlovnica u Osnovnoj školi Poreč, a na osam objekata javne namjene (porečke škole, vrtići i sportske dvorane) postavljene su sunčane, odnosno, solarne elektrane.

Građanima je iznosom od 100 kuna po kvadratnom metru sufinancirano uklanjanje azbestnih pokrova na području grada i okolnih naselja, a provedeni su i energetski pregledi te izrađeni energetski certifikati za sve javne objekte u vlasništvu Grada.

U skladu s trendovima u e-mobilnosti, Poreč je već nekoliko godina jedan od gradova domaćina reliju električnih vozila Nikola Tesla EV Rally, a na velikom gradskom parkiralištu postavljene su i punionice električnih automobila. Ulaganje u „zelene“ projekte prepoznato je i na nacionalnoj razini, te je Poreč u 2017. godini za to dobio nagradu „Pametni grad“.

Groblja u Poreču Poreč Za uređenje groblja 738 tisuća kuna