Izbornik
Naslovnica Gradovi Čazma
ČAZMA

Konstrukcijska obnova muzeja završit će se i prije roka

Foto: Davor Kirin - Photography
Centar za kulturu, Gradski muzej Čazma, dobio je bespovratna sredstva za provedbu mjera zaštite kulturne baštine oštećene u potresu 2020.

Dok neki gradovi tek počinju s konstrukcijskim obnovama nakon potresa, radovi na konstruktivnoj sanaciji zgrade čazmanskog muzeja odlično napreduju i završit će se i prije roka koji je 30. lipnja.

Financije za nastavak

Na natječaju Ministarstva kulture i medija Centar za kulturu Gradski muzej Čazma dobio je bespovratno 2,597.500 kuna za provedbu mjera zaštite kulturne baštine oštećene u potresu 28. i 29. prosinca 2020. Projekt je pripremila Razvojna agencija Čazma, u suradnji s Centrom za kulturu.

Po provedenom postupku javne nabave kao ekonomski najpovoljnija ponuda odabrana je ona zajednice ponuditelja Kostak, komunalno in gradbeno podjetje, d.d., Krško i Kostak graditeljstvo tehnologija sirovine d.o.o., Buzin. Vrijednost radova je 1,997.566,25 kuna.

– Uspjeli smo na vrijeme napraviti dokumentaciju i projekt će uskoro biti gotov u ovoj fazi, a vjerujem da ćemo uskoro uspjeti riješiti financiranje i za završetak cjelokupnog projekta – rekao je pri obilasku radova gradonačelnik Čazme Dinko Pirak.

Zgrada čazmanskog muzeja sagrađena je u drugoj polovini 18. stoljeća na sjeveroistočnom dijelu arheološkog lokaliteta Gradina koji se zadnjih 13 godina sustavno istražuje, uz prateće konzervatorsko-restauratorske radove. Muzejsku funkciju sa stalnim muzejskim postavom imala je od 1958. do 2007. godine.

– Riješen je problem propalog temelja koji je uzrokovao veliko puknuće zida, injektirani su i učvršćeni svi zidovi na koje se sad postavlja staklena mreža za dodatno učvršćenje i ono što je dodatno učvrstilo naš cijeli objekt je tlačna ploča koja je izlivena između centralne etaže i pokrovnog dijela. Vjerujem da je naša građevina spremna proživjeti narednih stotinjak godina, bez nekih oštećenja u smislu potresa – kazala je ravnateljica Centra za kulturu dr. sci. Maja Cepetić Rogić.

Završetak glavnog projekta

Nakon konstrukcijske obnove, u planu je završiti glavni projekt prema smjernicama konzervatorsko-restauratorske studije. Nakon cjelokupne obnove zgradi muzeja trebala bi se vratiti funkcija koju je imala do 2000. godine.

– U tijeku je izrada muzeološke koncepcije i idejnog arhitektonskog rješenja. To bismo trebali završiti u proljetnom dijelu, očekuje nas dugotrajna procedura ispred Muzejskog vijeća gdje trebamo predstaviti cijeli koncept i dobiti i odobrenje kako bismo mogli ići u detaljnu izvedbenu razradu. Vjerujem da ćemo kroz dogledno vrijeme, teško je procijeniti koliko s obzirom na to da je sve i financijski zahtjevno, dobiti jednu dugotrajnu vrijednost koja će prezentirati naš grad, odnosno njegovu važnost kroz različita povijesna razdoblja, od prapovijesti do samog dobivanja statusa grada 1997. godine – dodala je Cepetić Rogić.

Predstava u Centru za kulturu Čazma ”Ljubav, gubici i moda” – emotivni inventar životnih ormara ČAZMA Za obnovu i rad sakralnih objekata Čazma daje 22.500 eura 46. međunarodna utrka Zagreb – Čazma Supermaraton “Od Kaptola do Kaptola” trči se 26. ožujka