Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Uručeni novi ugovori za 118 studenata

Koprivnica treća u Hrvatskoj po izdvajanju za stipendije

1/2
Foto: Grad Koprivnica
Stipendije iznose 550 kuna mjesečno za studiranje u Hrvatskoj, odnosno 1100 kuna za inozemstvo. Za deficitarna zanimanja dodjeljuje se 800 kuna

Grad Koprivnica dodijelio je nove stipendije za 118 studenata koji su potpisali nove ugovore te će im u siječnju biti isplaćena stipendija za listopad, studeni i prosinac. Koprivnica, tako, od ove godine stipendira 430 studenata, od čega je 12 inozemnih.

Koprivničkim učenicima stigla vrijedna donacija Edukacijski roboti za osnovne škole

Stipendije iznose 550 kuna mjesečno za studiranje u Hrvatskoj, odnosno 1100 kuna za inozemstvo. Za deficitarna zanimanja dodjeljuje se 800 kuna.

U ovogodišnjem gradskom proračunu za isplatu studentskih stipendija planirano je ukupno 3,3 milijuna kuna. U odnosu na broj stanovnika i studenata, Koprivnica je prvi grad u Hrvatskoj prema izdvajanju za stipendije.

U apsolutnim iznosima koji su osigurani u proračunu pak Koprivnica je treća, odmah iza osjetno većih Zagreba i Splita. Prema lanjskim podacima, najviše se stipendiraju studenti zagrebačkih sveučilišta, njih oko 230: na Filozofski fakultet otpada 40, a na PMF 16 studenata. Slijede Osijek (55), Rijeka (41) i Varaždin (39). Lani su lošiji studenti koji su prekinuli ili nisu završili u roku u proračun vratili oko 787.000 kuna.

Gradonačelnik Mišel Jakšić prošli je tjedan podijelio ugovore za 118 novih stipendista te im zaželio uspjeh na fakultetima.

Najveći investicijski zamah u povijesti U 2020. u Koprivnici počinju radovi vrijedni 600 milijuna kn

– Želim vam da budete kritični, cinični, sarkastični i da svakodnevno kritizirate grad, županiju i zemlju te da propitujete u kojem smjeru ide društvo te da iznesete svoj stav u kojem smjeru vi želite da ide. Budućnost ove zemlje upravo je na mladim ljudima, na onima koji danas studiraju, koji su okrenuti novim znanjima i tehnologijama – istaknuo je gradonačelnik u svom obraćanju studentima.

Ugovor o stipendiranju zaključuje se na godinu dana. Korisniku stipendije koji ima zaključen ugovor o jednogodišnjem stipendiranju omogućit će se nastavak stipendiranja na preddiplomskom i diplomskom studiju ako Upravnom odjelu za društvene djelatnosti Grada dostavi potvrdu o upisu u iduću godinu studija i potpiše Aneks ugovora o jednogodišnjem stipendiranju. Korisnik stipendije koji završi studij kao redovni student u roku od godinu dana od završetka zadnjeg semestra studija oslobađa se obveze vraćanja primljenog iznosa stipendije.

SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA Grad Koprivnica osigurao dodatnih 300 tisuća kuna za sufinanciranje djelatnosti ustanova predškolskog odgoja

Korisnik stipendije koji završi studij kao redovni student u roku od dvije godine od završetka zadnjeg semestra studija dužan je vratiti 50 posto od ukupno primljenog iznosa stipendije uvećanog za kamatu po stopi od šest posto godišnje. Korisnik stipendije koji ne završi studij, prekine studij, koji završi studij u roku duljem od dvije godine od završetka zadnjeg semestra studija ili tijekom studiranja te izgubi status redovnog studenta dužan je vratiti ukupno primljeni iznos stipendije uvećan za kamatu po stopi od šest posto.