Izbornik
Naslovnica Gradovi Ivanec
Sastanak gradonačelnika s drvoprerađivačima

Kronično nedostaje školovanih stolara, a lokalne tvrtke spremne su ih odmah zaposliti

Sastanak Milorada Batinića s drvoprerađivačima
Foto: Grad Ivanec
S obzirom na to da gospodarstvenici trebaju tu struku, odmah krećemo s aktivnostima u cilju promocije ovog zanimanja. Potrebno je obići škole, u obilazak uključiti i same poduzetnike te učenicima i roditeljima pojasniti mogućnosti stipendiranja, praktičnog rada, naukovanja i zapošljavanja, naglasila je ravnateljica Srednje škole u Ivancu Lidija Kozina

Drvoprerađivačkim tvrtkama i obrtima, koji posluju na području grada Ivanca i šire, kronično nedostaje školovanih stolara koje su spremni zaposliti odmah nakon završetka školovanja i zato pozdravljaju inicijativu Srednje škole i Grada Ivanca da se pojačanom promocijom priđe animaciji učenika i njihovih roditelja za upis u stolarsko zanimanje.

Dan strukovnog obrazovanja Karlovac Dan strukovnog obrazovanja Tržište vapi za njima, a škola nije upisala niti jednog učenika za ova zanimanja

S obzirom na to da lokalni poduzetnici trebaju kvalitetne, školovane kadrove kako bi mogli zadovoljiti sadašnju potražnju i širiti buduću proizvodnju, Srednja škola će u suradnji s poduzetnicima u najkraćem vremenu pokrenuti marketinšku kampanju s ciljem animiranja upisa u stolare, priopćili su iz Grada.

U tome će imati potporu Županijske gospodarske komore Varaždin, koja će se u kampanju uključiti sredstvima iz EU projekta namijenjena promociji deficitarnih zanimanja za privredu.

To je glavni zaključak sa sastanka koji je jučer gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić, održao s predstavnicima drvoprerađivačkih tvrtki i obrta te Srednje škole Ivanec.

Inače, inicijativa za sastanak došla je od Srednje škole, koja je u direktnom kontaktu sa strukom pravodobno željela dobiti informacije potrebne za planiranje obrazovne i upisne politike u novoj šk. godini 2018./2019.

- S obzirom na to da gospodarstvenici trebaju tu struku, odmah krećemo s aktivnostima u cilju promocije ovog zanimanja. Potrebno je obići škole, u obilazak uključiti i same poduzetnike te učenicima i roditeljima pojasniti mogućnosti stipendiranja, praktičnog rada, naukovanja i zapošljavanja – naglasila je ravnateljica Srednje škole Lidija Kozina.

Zdravko Marković, direktor Drvodjelca, poručuje da bi samo za potrebe Drvodjelca Srednja škola trebala u stolarsko zanimanje upisati najmanje 15 učenika.

Upisna kampanja

Mladen Canjuga, vlasnik obrta Stol – interijeri Horvatsko, izrazio je spremnost da se pridruži u marketinškoj kampanji i osobno obiđe osnovne škole šireg ivanečkog kraja.

Ivica Friščić, vlasnik Obrta za proizvodnju građevinske stolarije i elemenata koji posluje u Ivancu, kazao je također da bi u perspektivi trebao nekoliko novih radnika, međutim, temeljem dosadašnjih iskustava s učenicima na praktičnoj nastavi konstatirao je njihovu nedovoljnu zainteresiranost i motivaciju za taj posao.

Stručna suradnica u Županijskoj gospodarskoj komori Božica Šantek poručila je da će u upisnu kampanju koja se svake godine provodi u osnovnim školama na području cijele Varaždinske županije nastojati uključiti i poduzetnike koji će učenicima i roditeljima iz prve ruke moći pružiti sve informacije o naukovanju, stipendijama i zapošljavanju.

Građevinski radnik Međimurska županija Kreće osposobljavanje radnika za dva zanimanja kojih najviše nedostaje

U nastavku skupa je Ana Jagetić, voditeljica EU projekata zaposlena u Projektnom uredu Ivanec, nazočne informirala o pojedinim natječajima koji se uskoro otvaraju, a namijenjeni su upravo malim i srednjim poduzećima.

U vezi svih natječaja pozvala je poduzetnike da dođu na savjetovanja i informiranje u Projektni ured te navela da su njegove usluge povoljnije od drugih jer su subvencionirane od strane Grada Ivanca, a usto, riječ je o troškovima koji se kod EU programa smatraju prihvatljivim pa ih poduzetnik ne treba financirati iz vlastitih sredstava.

Sajam poslova Krapina Krapinsko-zagorska županija U godinu dana smanjili nezaposlenost za oko 30 posto, evo koja zanimanja traže građevinari porast tvrtki koje se bave graditeljstvom i projektiranjem Spremni stipendirati i osigurati posao onima koji se odluče za tražena zanimanja