Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Prijam kod gradonačelnika

Mladi Vinkovčani robote će raditi i u Kini

Prijam kod gradonačelnika
Foto: Grad Vinkovci
Trojica vinkovačkih gimnazijalaca pobijedila su na WER Otvorenom kupu Hrvatske. Na natjecanju su programirali robote tako da se koriste telekomunikacijskim tehnologijama, recikliraju e-otpad i šalju informacijske pakete preko interneta

Gradonačelnik Ivan Bosančić primio je državne prvake u robotici Vittoria Vičevića, Frana Marića i Ninu Matozana, učenike vinkovačke gimnazije Matije Antuna Reljkovića. Gradonačelnik im je čestitao na ovom velikom uspjehu i poželio sreću na nadolazećem svjetskom natjecanju u Šangaju. Podsjetimo, drugu godinu zaredom Institut za razvoj i inovativnost mladih IRIM organizirao je WER Otvoreni kup Hrvatske, odnosno natjecanje iz napredne edukacijske robotike i programiranja, jedno od najvećih regionalnih natjecanja takvoga tipa, izvijesti su iz grada Vinkovaca.

22. Kongres hitne medicine U Vinkovcima izvedene pokazne vježbe spašavanja helikopterom

IRIM je natjecanje pokrenuo prošle godine, a na ovogodišnjoj inačici kojoj je tema bila “Informacijsko doba”, sudjelovalo je više od 150 natjecatelja i mentora. Natjecanje je održano 6. listopada u prostorima Tehnološkog parka Zagreb, a ove godine najbolji su bili učenici Osnovne škole Iver iz Sesvetskog Kraljevca i Gimnazije Matija Antun Reljković Vinkovci.

- Ovi mladi ljudi napravili su ogroman uspjeh za svoju školu i za Vinkovce, biti prvak države nije mala stvar, a ako znamo da će predstavljati Hrvatsku i na svjetskoj završnici u Šangaju, onda je jasno koliki je to uspjeh. Grad podržava znanje, rad na znanju i trudimo se znanje i nagraditi. Iskoristio bih stoga ovu prigodu da najavim i jedan naš projekt, koji provodimo upravo s gimnazijom Matije Antuna Reljkovića. Radi se o projektu Centra izvrsnosti, koji bi trebao zaživjeti do kraja godine, a preko kojega ćemo pružiti priliku i svim ostalim mladim ljudima da pokažu svoje znanje i dokažu da se znanjem može puno toga ostvariti - rekao je gradonačelnik Bosančić.

projekt vrijedan 5 milijuna kuna Započela energetska obnova na 3 objekta vrtića Vinkovci

Ovom prilikom mladim robotičarima podijelio je i 1500 kuna svakom od njih. World Education Robotic, centralno svjetsko natjecanje bit će održano u prosincu ove godine u Šangaju i učenicima će ovaj džeparac dobro doći. Inače, na samom natjecanju, učenici su programirali robote tako da se koriste telekomunikacijskim tehnologijama, recikliraju e-otpad i šalju informacijske pakete preko interneta. Simulirajući ove radnje natjecatelji su u timovima rješavali zadatke s ciljem da vožnja robota bude što brža i točnija. Ovaj sjajan rezultat vinkovački su gimnazijalci postigli uz mentorstvo profesora Daniela Rakijašića, koji će ih ka novim uspjesima povesti i u Kini.

STEM auto i robotika STEM auto Besplatne radionice programiranja i robotike Solarni automobil Tehnička škola Sisak postala je Centar kompetentnosti za područje elektrotehnike i računalstva Postaju grad robotike i solarnih automobila