Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
22. Kongres hitne medicine

U Vinkovcima izvedene pokazne vježbe spašavanja helikopterom

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
Tureček je napomenuo da u Hrvatskoj ne postoji helikopterska služba Hitne pomoći, a tu funkciju obavlja Hrvatska vojska s helikopterima Mi-8, odnosno letjelicama koje nisu namijenjene za tu svrhu

U sklopu 22. Kongresa hitne medicine s međunarodnim sudjelovanjem, koji se u Vinkovcima održava od 18. do 21. listopada, u petak je na Trgu Vinkovačkih jeseni izvedena pokazna vježba spašavanja unesrećenih specijalnim helikopterom opremljenim za potrebe Hitne medicinske pomoći.

Kongres organizira Hrvatska udruga djelatnika Hitne pomoći, a održava se pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović.

projekt vrijedan 5 milijuna kuna Započela energetska obnova na 3 objekta vrtića Vinkovci

Vježbom je simulirano spašavanje dvije ozlijeđene osobe u prometnoj nesreći. a sudjelovala je helikopterska ekipa iz Italije te ekipe Hitne pomoći, Policijske postaje Vinkovci, Javne vatrogasne postrojbe, HAK-a, Centar 112, te Udruge Helikopterima liječnici pomažu - Help, izjavio je predsjednik Hrvatske udruge djelatnika Hitne medicinske pomoći Tomislav Šota.

Simuliran je prijevoz kolima Hitne pomoći lakše ozlijeđene osobe do vinkovačke bolnice, gašenje gorućeg automobila, rezanje automobila i vađenje teško ozlijeđene osobe iz vozila te slijetanje helikoptera, ukrcaj teško unesrećenog i prijevoz u KBC Osijek.

"Slijetanje namjenskog helikoptera s Hitnom medicinskom pomoći u sklopu vinkovačke vježbe prvo je slijetanje takve vrste helikoptera uopće u neki grad u Hrvatskoj“, rekao je predsjednik udruge Help Mladen Tureček. Naglasio je da je namjenski helikopter opremljen svim potrebnim medicinskim uređajima za spašavanje ljudskog života, dakle za stabiliziranje pacijenta i njegov što hitniji transport u medicinsku ustanovu.

Cijena helikoptera zajedno s opremom iznosi oko 5,5 milijuna eura. U njemu medicinsku ekipu čine pilot te liječnik i bolnički tehničar, a helikopter može prevesti jednog do dva pacijenta.

obrazovanje Strani jezici, informatika, učiti treba cijeli život

Tureček je napomenuo da u Hrvatskoj ne postoji helikopterska služba Hitne pomoći, a tu funkciju obavlja Hrvatska vojska s helikopterima Mi-8, odnosno letjelicama koje nisu namijenjene za tu svrhu. Uz ovo, vojni helikopteri pokrivaju samo dio Jadranske obale te jedan dio gradova i otoka na obali.

Prema podacima udruge Help, cijena sata leta vojnoga Mi-8 u medicinske svrhe iznosi oko 53.000 kuna, dok je cijena sata leta primjerice talijanskoga helikoptera koji je sudjelovao u vježbi oko 24.000 kuna.

Tijekom 2017. na obali je bilo 1.011 intervencija helikopterima iz baza na Krku, u Splitu i Dubrovniku, s tim da je Dubrovnik pokriven samo kroz tri ljetna mjeseca“, rekao je Tureček i istaknuo da bi u Hrvatskoj trebalo biti pet baza iz kojih bi bila pokrivena cijela zemlja.

Tema ovogodišnjeg 22. Kongresa Hitne medicine s međunarodnim sudjelovanjem je "Učimo na iskustvima", a kroz četiri dana održava se pedesetak predavanja, radionica i vježbi.

Europski dan jezika u Vinkovcima razvoj jezičnih vještina Obilježen Europski dan jezika u Vinkovcima