Izbornik
Naslovnica Gradovi Poreč
POREČ

Najveće arheološko otkriće u posljednjih 30 godina

1/17
Foto: Grad Poreč
Otkriveni su ostaci rimskog plovila za koje se pretpostavlja da potječe iz 1. stoljeća. Dijelovi su dobro očuvani, prvenstveno oplata, rebra i kobilica

Paralelno s uređenjem gradske rive u Poreču, Zavičajni muzej Poreštine, Arheološki muzej Istre i Konzervatorski odjel iz Pule provode arheološka istraživanja na rivi kako bi otkrili što je više moguće o povijesti Poreča.

Radovi u Poreču Započelo popločavanje rive

Nakon otkrivene rive iz venecijanskog doba i ostataka antičke luke, na lokaciji „Porta de mar“ na križanju gradske rive s ulicom Cardo maximus, otkriveni su ostaci rimskog plovila za koje se pretpostavlja da potječe iz 1. stoljeća.

Kako je naglasila ravnateljica Zavičajnog muzeja Poreštine Elena Uljančić, ovo je zasigurno jedno od najznačajnijih arheoloških otkrića u Poreču u posljednjih 30 godina. Dijelovi plovila su dobro očuvani, prvenstveno oplata, rebra i kobilica. Plovilo je sačuvano u dužini 5 m i širini 1,70 m te je imalo i jedro. Sam brod je izrađen tehnikom šivanja, što je karakteristično za područje sjevernoga Jadrana. Nakon dokumentiranja, plovilo će biti izvađeno te desalinizirano u posebnom bazenu izrađenom za tu namjenu. Arheolozima je napose važan kontekst u kojemu je pronađen brod, uz rimsku rivu antičkog Poreča.

Poreč Grad i Turistička zajednica donirali dva prijenosna respiratora

- Za nas domaće, ovaj barka je od milja Porečanka. Ona se nalazila na antičkoj rivi, uz glavni mol i antička vrata, te sad prvi put možemo vidjeti kako je to i izgledalo. Puno ćemo naučiti o antičkom Poreču, koji se danas nalazi četiri metra ispod nas, što nam govori da je more nekada bilo puno niže. Kad barka jednom bude izložena u našem Muzeju, uz nju će se nalaziti i sav materijal koji je pronađen i koji nam govori kako je Poreč živio u 1. i 2. stoljeću - rekao je Gaetano Benčić.

Nakon što se do 10. svibnja plovilo u potpunosti izvuče i ode na desalinizaciju, zatrpat će se kompletno nalazište.

Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić je rekao da je Grad, kad je ulazio u obnovu rive, bio svjestan da će biti i značajnih arheoloških otkrića, jer se svi radovi provode u planu i dogovoru s konzervatorima i arheolozima. Međutim, ovakvom nalazištu se nitko nije nadao, pa je to zahtijevalo dodatnu prilagodbu planova. Radovi teku po planu, nešto su malo kasnili zbog problema u nabavci materijala, ali idu dalje i planirani rok dovršetka, s hortikulturnim i ostalim uređenjem, je 1. srpnja. Na rivi se od carinskog gata do nekadašnje gradske kavane mijenja u cijelosti sva komunalna infrastruktura, te neće više biti štandova.

UREĐUJE SE PREMA PLANU Radovi na porečkoj rivi: Arheolozi otkrili ostatke iz 15. stoljeća

- Valorizirat ćemo rivu, vratiti građane na nju, a vjerujem i turiste koji će se sigurno vratiti u naš grad - zaključio je Peršurić.