Izbornik
Naslovnica Gradovi Poreč
UREĐUJE SE PREMA PLANU

Radovi na porečkoj rivi: Arheolozi otkrili ostatke iz 15. stoljeća

Foto: Grad Poreč
Ocrtali su se ostaci rive iz 15. stoljeća, iz razdoblja kada su rađene sve gotičke palače u gradu

Porečka gradska riva uređuje se po planu, a tijekom radova na svjetlo su izašli novi arheološki nalazi. 

U SKLOPU ULAGANJA U OBNOVU STAROGRADSKE JEZGRE Obnovljen krov i fasada stoljetne zgrade Zajednice Talijana Poreč

Kako javljaju iz Zavičajnog muzeja Poreštine, ocrtali su se ostaci rive iz 15. stoljeća, iz razdoblja kada su rađene sve gotičke palače u gradu. Za muzealce je to, kako javljaju, jedan od izuzetno važnih nalaza u posljednjih desetak godina, jer sada, nakon pretpostavki, imaju i konkretne dokaze o rimskoj, mletačkoj i austrijskoj liniji porečke rive, priopćili su iz Grada Poreča.

Također, nedavno su, tijekom arheološkog sondiranja na ovom području, ispred palače Danelon pronađeni ostaci plovila iz rimskog razdoblja. 

maškare Vrhunac karnevala Porečke maškare u nedjelju slave u Novoj Vasi i Červar Portu, a veliko finale u utorak

Što se samih radova tiče, pojačano se radi na izmještanju distribucijske telekomunikacijske mreže (DTK) i telefonske cijevne kanalizacije, na izgradnji uzdužnog oborinskog kolektora te na pripremi za polaganje vodovodnih cijevi i elektroenergetike na sjevernoj strani rive, na području prometnice. Odmah nakon izmještanja dijela DTK mreže, uslijedit će izvođenje radova na interpolaciji podzemnih spremnika za otpad.

Već su dovršeni radovi na zamjeni temeljnog tla većeg dijela rive, pri kraju je polaganje obalnog popločenja uz morski pojas, a u tijeku su i radovi na pripremi popločenja na sredini rive na novoj betonskoj površini. Na svim dijelovima gdje traju radovi na pripremi za popločenje i samom popločenju, paralelno se postavljaju sve potrebne cijevne instalacije (javna rasvjeta, elektroenergetika za potrebe Lučke uprave Poreč, elektroenergetika za javne potrebe – manifestacije, itd.).

Uređena šuma u naselju Bolnica Nove staze Porečani dobili novo mjesto za uživanje. Uređena zelena oaza u srcu grada

Uskoro će se broj strojeva i djelatnika na ovom području povećati jer se planira pojačati intezitet rada radi dovršetka radova na sondama koje su obrađene, konzervirane te predane izvođačima na daljnju operativu.