Izbornik
Naslovnica Gradovi Poreč
U SKLOPU ULAGANJA U OBNOVU STAROGRADSKE JEZGRE

Obnovljen krov i fasada stoljetne zgrade Zajednice Talijana Poreč

Foto: Grad Poreč
Zgrada je sagrađena na Trgu slobode davne 1902., a sada je dobila novo ruho

Proteklog je tjedna dovršena obnova zgrade Zajednice Talijana Poreč, sagrađena na Trgu slobode davne 1902. godine po projektu tršćanskog arhitekta Arduina Berlama.

maškare Vrhunac karnevala Porečke maškare u nedjelju slave u Novoj Vasi i Červar Portu, a veliko finale u utorak

Prvi dio obnove obuhvatio je sanaciju krova, za što su sredstva osigurale krovne institucije Talijanske Unije iz Rijeke i njihovih partnera, a radove je izvela kaštelirska tvrtka Usora gradnja.

Zatim je uslijedila sanacija trošne fasade koja je proteklih godina u nekoliko navrata nastradala tijekom nevremena. Obnovu fasade financirao je Grad Poreč-Parenzo u dogovoru sa Zajednicom Talijana Poreč, a radove je izveo porečki Univers-servis.

Uređena šuma u naselju Bolnica Nove staze Porečani dobili novo mjesto za uživanje. Uređena zelena oaza u srcu grada

Ova se zgrada obnavljala u sklopu ulaganja u obnovu starogradske jezgre. Grad Poreč subvencijama iz "Spomeničke rente" potiče vlasnike nekretnina na području kulturno – povijesne i urbanističke cjeline grada Poreča na obnovu i uređenje njihovih građevina.

Pritom Grad sufinancira sanacije i uređenja konstruktivnih dijelova zgrade, krovišta, pročelja i obnovu vanjske stolarije. Ukupna sredstva za subvencioniranje na godišnjoj razini iznose 400.000,00 kuna, osigurana u gradskom proračunu za 2019. godine.