Izbornik
Naslovnica Gradovi Šibenik
ŠIBENIK

Najveći svjetski festival za djecu i mlade prvi put u Šibeniku

Foto: Šibenik
Projekcije su obogaćene kratkim moderiranim diskusijama pod vodstvom Leona Lučeva

Najveći svjetski filmski festival za djecu i mlade – talijanski Giffoni Film Festival prvi put je gostovao u Šibeniku, i to u Kući umjetnosti Arsen do 11. ožujka.

Besplatne projekcije

U okviru projekta Italia Experience – "Talijanska kinematografija u svijetu", Giffoni Film Festival odabrao je Šibenik kao grad u koji donosi nekoliko talijanskih igranih, dokumentarnih i kratkih filmova za mladu publiku, a ulaz na sve projekcije je slobodan.

Svi odabrani filmovi koji se prikazuju na velikom platnu govore o delikatnim temama koje posebno dodiruju svijet djece i mladih, a o kojima se rijetko govori u svakodnevnom životu. Upravo zato projekcije su obogaćene kratkim, moderiranim diskusijama pod vodstvom Leona Lučeva, kroz koje će se djeci i mladima pružiti mogućnost da podijele svoje dojmove i razmišljanja o temi iz filma. To je samo jedna od niza aktivnosti kojima filmski festival za djecu i mlade Giffoni već desetljećima uspješno doprinosi razvoju mladih generacija i njihovu kritičkom razmišljanju.

Šibenski gradonačelnik Željko Burić kazao je na predstavljanju festivala kako je iznimno zadovoljan međunarodnom suradnjom između talijanskog Giffonija te šibenske Tvrđave kulture.

"Jako smo zahvalni prijateljima iz Italije što su Šibenik odabrali kao dodatno mjesto međunarodno poznatog festivala filmske umjetnosti posvećenog mladima i djeci. Šibenik je pravo mjesto za to jer se nalazimo u dvorani koja je posvećena našem velikom, pokojnom umjetniku Arsenu Dediću, odnosno u dvorani koja je prije obnove bila kinodvorana", rekao je gradonačelnik Burić.

Dokumentarni film "Govori Fantozzi" Marija Sestija vrti se oko komične ikone talijanske kinematografije – lika Uga Fantozzija, kojeg je izmislio je i glumio Paolo Villaggio. Fantozzi - "megadirektor", "megatvrtke" i čovjek slabog karaktera gonjen nesrećom - utjecao je na maštu, popularnu kulturu i jezik cijele nacije kao nitko drugi, pridružujući se tako besmrtnim umjetnicima kao što su Charlie Chaplin, Stan Laurel, Oliver Hardy i Totò. U filmu koji je hommage Paolu Villaggiu pojavljuje se i sam glumac u svojoj posljednjoj, dirljivoj izvedbi, zajedno s iznimnim talijanskim ličnostima poput nobelovca Darija Foa i oskarovca ​​Roberta Benignija.

Delikatne teme

Uz film o liku koji je obilježio talijansku kinematografiju bit će prikazani i odabrani naslovi koji govore o delikatnim temama iz svijeta djece i mladih – "Skriveno dijete", "Tko je Romeo", "Srce lutke", kao i niz kratkih filmova za različite uzraste.

Gospa Vrpoljačka Grad izrađuje dokumentaciju Uredit će se plato ispred svetišta Gospe Vrpoljačke ŠIBENIK Sanacija TEF-a po propisima, plaža Banj sigurna je za kupače Grad Šibenik Na stranici Grada Proračun u malom za 2023. godinu