Izbornik
Naslovnica Gradovi Pula
Ubuduće će štedjeti čak 56 posto energije za grijanje i hlađenje

Obnovljena ‘doktorska’ zgrada nasuprot Arene u Puli; dobila je novi krov i pročelje

1/2
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
Vrijednost projekta energetske obnove je 2,6 milijuna kuna, od čega je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sudjelovao s bespovratnih 1,2 milijuna kuna, dok je Grad Pula osigurao dodatnih 178.000 kuna. Uz to, Turistička zajednica grada Pule sudjelovala je s 25.000 kuna

Želim zahvaliti Gradu Puli, Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Turističkoj zajednici grada Pule, konzervatorima, nadzornom inženjeru, izvođaču radova i upravitelju Castrumu koji su nam pomogli obnoviti naš dom, ali i znatno uštedjeti. Radovi su odrađeni u najavljenom roku bez remećenja naših svakodnevnih aktivnosti i zaista smo prezadovoljni – rekla je dr. Vinka Kos, predstavnica stanara bloka zgrada na adresi Istarska 17, 19 i Amfiteatarska 8.

Uređenje pulskih dječjih igrališta Za bezbrižnu i sigurnu igru mališana Pula godišnje uloži više od milijun kuna

Bespovratna sredstva

Uređenje pročelja predmetnog bloka zgrada završilo je potkraj travnja, upravo na vrijeme prije početka turističke sezone budući da se najviše manifestacija u gradu, više od tisuću godišnje, odvija u ljetnim mjesecima kada Arena postaje centar događanja.

Dotjeranu zgradu nasuprot Arene prošli tjedan obišli su pulski gradonačelnik Boris Miletić i pročelnik Ureda Grada Aleksandar Matić te se uvjerili u njezin reprezentativan izgled i kvalitetu izvedenih radova. Kompletno je saniran krov i ugrađena termoizolacija, uređeno je pročelje prema uvjetima konzervatora, a stari drveni prozori zamijenjeni su novima, energetski učinkovitima s troslojnim staklima. Strop prema prizemlju je također termoizoliran što doprinosi uštedi od 56 posto toplinske energije za grijanje i hlađenje. Radove je izvodilo društvo Navi Coop d.o.o. iz Pule, tvrtka koju je licenciralo Ministarstva kulture.

Foto: Grad Pula

– Naš grad obiluje bogatom kulturnom baštinom i brojnim građevinama od posebne vrijednosti, što zahtijeva adekvatnu obnovu i uređenje. Upravo zato osmislili smo projekt Dolcevita kojim financijski pomažemo našim sugrađanima obnoviti svoje privatno vlasništvo kako bismo imali još kvalitetnije uvjete stanovanja. Ova je zgrada obnovljena tako da je više od 50 posto troškova investicije podmireno iz javnih izvora i vjerujem da ima prostora da se bespovratna sredstva još intenzivnije iskoriste od čega će u konačnici korist imati građani koji će uživati u ljepšem i kvalitetnijem životnom okruženju s nižim režijskim troškovima i većom vrijednosti vlastitih nekretnina – kazao je pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Pula produktivna suradnja Grad Pula i Udruženje obrtnika i dalje će aktivno surađivati s ciljem revitalizacije centra grada

Ukupna vrijednost projekta energetske obnove iznosi 2,6 milijuna kuna, od čega je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) u sklopu projekta „Energetska obnova višestambenih zgrada“ sudjelovao s bespovratnim sredstvima u iznosu od gotovo 1,2 milijuna kuna, dok je Grad Pula osigurao dodatnih 178.000 kuna. Uz to, Turistička zajednica grada Pule sudjelovala je s 25.000 kuna bespovratnih sredstava, a sredstva će se koristiti i za zaštitu vanjskih dijelova građevina od grafita.

Iako je obnova pročelja obaveza isključivo suvlasnika u zgradi sukladno suvlasničkom udjelu, privlačenje financijskih sredstava iz drugih izvora, čime se smanjuje opterećenje suvlasnika, omogućuje građanima da se lakše odluče za investicije.

– Iznimno mi je drago što Puležani sve više prepoznaju prednosti ovakvog modela obnove zgrada, što znači da informacije pravovremeno stižu do svakog „doma“ ili od upravitelja kao prve kontaktne linije sa suvlasnicima zgrada ili od Grada Pule. Castrum na dnevnoj bazi informira suvlasnike o mogućnostima, novitetima i prednostima obnove putem projekta Dolcevita kako bismo im omogućili najpovoljnije i najkvalitetnije uređenje zgrada – rekao je Aleksandar Matić, pročelnik Ureda Grada i direktor Castruma Pula 97, tvrtke koja je upravitelj „doktorskih“ zgrada.

Ručnicima, suncobranima i "luftićima" u borbu protiv koncesija Ispravak Grad Pula: Plaže će i dalje biti svima dostupne

Plaćanje unaprijed

Gradskim projektom Dolcevita suvlasnici mogu ostvariti sufinanciranje do maksimalnih 178.000 kuna po zgradi u zoni prioriteta koja je omeđena najznačajnijim kulturnim spomenicima - Arenom, Zlatnim vratima, Trgom Forum, pulskom Katedralom, Dvojnim vratima, Herkulovim vratima te ulicama koje vode prema zgradi Tržnice sagrađenoj u vrijeme Austro-ugarske monarhije, koja predstavlja tradicionalno mjesto okupljanja generacija Puljana, dok se 133.000 kuna može osigurati za zgrade izvan zone prioriteta a unutar područja zaštićene kulturno-povijesne cjeline grada Pule.

Dio sredstava za obnovu moguće je ostvariti i temeljem suvlasničkog udjela Grada Pule u poslovnim prostorima ili stanovima pojedine zgrade. Kod onih građevina gdje je Grad Pula vlasnik poslovnog prostora ili stana, svojim sugrađanima izlazi u susret i sufinanciranjem obnove u vidu avansnog plaćanja pričuve do sedam godina unaprijed. Također, Grad Pula sufinancira i uklanjanje grafita sa zgrada na području cijeloga grada.

Svečano otvorenje novog Gradskog bazena Pula obogaćena ponuda sportskih sadržaja u gradu Pula dobila kompleks Gradskih bazena

Iskorak dalje u projektu Dolcevita gradska uprava učinila je i ove godine tako da će sufinancirati i uređenje pročelja posebno vrijednih povijesnih građevina s bogatim dekoracijama i detaljima izvan područja zaštićene kulturno-povijesne cjeline grada Pule, a koje se nalaze na posebno frekventnim pješačkim i kolnim pravcima. Također, u slučajevima da su ulična pročelja građevina u zaštićenoj kulturno-povijesnoj cjelini obnovljena u recentnom razdoblju, predviđena je mogućnost obnove i/ili zamjene dotrajale stolarije. Sufinanciranjem obnove nastoji se poboljšati stanje vrijednog graditeljskog fonda te sveukupne slike grada, kako njegovog strogog središta tako i drugih vrijednih područja – zaključno je istaknuo Matić.