Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
libertas dubrovnik

Odobrena javna nabava 11 autobusa financiranih novcem EU

Foto: Grad Dubrovnik
Libertas Dubrovnik poljskoj je tvrtki naplatio garanciju od 1,7 milijuna kuna zbog neizvršavanja ugovornih obveza

Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) odobrila je zahtjev tvrtke Libertas Dubrovnik za produljenjem trajanja provedbe projekta nabave 11 novih autobusa za gradski prijevoz, što uključuje i pokretanje novog postupka javne nabave, a nakon što je spriječen pokušaj poljske tvrtke Solaris Bus&Coach da Libertasu isporuči autobuse koji nisu bili u skladu s ugovorenim propozicijama.

donacija Grada Dubrovnika i Zaklade Blaga djela Općoj bolnici Stigli novi UZV i uređaj za testiranje na COVID-19

S obzirom na tu odluku potpisat će se dodatak ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava.

Gradska tvrtka Libertas Dubrovnik proteklog je tjedna putem bankovne garancije naplatila bankovna jamstva od tvrtke Solaris Bus&Coach u iznosu od 1,7 milijuna kuna, a zbog neizvršavanja ugovornih obveza u postupku isporuke novih autobusa za javni gradski prijevoz financiranih sredstvima iz fondova EU. Tim je činom Libertas zaštićen od financijske štete koja bi nastala da su autobusi preuzeti, a koja se kretala do čak 4,5 milijuna kuna.

projekt modernizacije Kazalište Marina Držića dobilo još 150.000 kn za rasvjetu

U međuvremenu u Dubrovnik je stiglo novih pet autobusa, kapaciteta 53 putničkih sjedala i 15 stajaćih mjesta, koji zadovoljavaju najviše europske standarde.

Ovaj tip autobusa opremljen je suvremenim sustavom kruženja zraka i hlađenja prostora čime se, uz postojeće mjere dezinfekcije i održavanja higijene vozila osigurava i dodatan alat zaštite i protuepidemijskog djelovanja. Investiciju je tvrtka Libertas financirala putem operativnog leasinga.