Izbornik
Naslovnica Gradovi Čakovec
dva nova gardista i 27 počasnih članova

Prisega novih članova Zrinske garde, prisegnuo i Vladimir Šeks

Prisega novih članova Zrinske garde, prisegnuo i Vladimir Šeks
1/20
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Želja je osnivača Udruge da se ne zatre spomen na članove obitelji Zrinski, već da i budući naraštaji u njihovoj domovini i izvan nje časte njihova djela i uče kako se njeguje čovjekoljublje, poštuje obitelj i brani dom

U izložbenom salonu Muzeja Međimurja održana je godišnja svečanost prisege novih gardista i članova Zrinske garde Čakovec. 

Zrinska garda bogatija je za dva nova gardista i 27 počasnih članova, a ove godine prisegnuo je i Vladimir Šeks.

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Udruga građana "Zrinska garda Čakovec" osnovana je 30. travnja 2001. s ciljem očuvanja i promocije baštine slavne hrvatske plemićke obitelji Zrinski, koja je u Čakovcu stolovala od 1546. do 1670. godine.

Želja je osnivača Udruge da se ne zatre spomen na članove obitelji Zrinski, već da i budući naraštaji u njihovoj domovini i izvan nje časte njihova djela i uče kako se njeguje čovjekoljublje, poštuje obitelj i brani dom te čuva domoljublje i Bogoljublje. Svojim aktivnostima Udruga želi promovirati i turistički afirmirati Čakovec kao grad Zrinskih i Međimurje kao županiju Zrinskih.

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

U sklopu Udruge djeluje povijesna postrojba s gardistima, topnikom i bubnjarskim orkestrom u povijesnim odorama iz vremena Zrinskih. Zrinska garda Čakovec iza sebe ima stotine nastupa u Hrvatskoj, Mađarskoj, Slovačkoj, Poljskoj, Austriji, Francuskoj, Italiji i Vatikanu.

Članom Udruge može postati svaki punoljetni pošteni i moralni hrvatski državljanin, a pripadnikom njezine povijesne postrojbe muška osoba starosti od 18 do 35 godina, koja želi svjedočiti junaštvo i viteštvo vojskovođa Zrinskih.

Čakovec projekt urbane revitalizacije središta Čakovca Projekt vrijedan 57 tisuća eura vratit će ljude u centar Grada Pokazna vatrogasna vježba Pokazna vježba u Strahonincu Djeca spašena, vatrogaci spremni za najteže situacije