Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Vinkovački vatrogasci angažirani su i na požarištima u Dalmaciji

Opremljena je cijela postrojba, a sva vozila nam ne stanu u garažu

storyeditor/2024-08-16/Vatrogasci_4.jpg
1/6
Foto: Grad Vinkovci Prema riječima zapovjednika JVP Vinkovci Krešimira Jelića, vinkovačke vatrogasce šalju na Jadran u šest smjena po četiri vatrogasca, a bili su angažirani na dislokacijama na Jelsi i Supetru
Svake se godine naš vatrogasni sustav postupno nadograđuje kamerama, besposadnim letjelicama, a pomažu nam i vojni piloti. To sve nam jako puno pomaže pri gašenju požara – rekao je Jelić

O njima i njihovu radu ne zna se puno sve dok se ne iskaže potreba, a onda su upravo vatrogasci ti koji najčešće prvi dolaze na neko ugroženo područje i neumorno rade na spašavanju života i imovine. Jedna je od takvih vatrogasnih postrojbi i JVP Vinkovci, čiji su pripadnici angažirani ne samo u Vinkovcima i okolici nego i na gašenju požara na Jadranu, čijim smo razmjerima i ove godine svjedočili.

Angažirani i na Jadranu

Prema riječima zapovjednika JVP Vinkovci Krešimira Jelića vinkovačke vatrogasce šalju na Jadran u šest smjena po četiri vatrogasca. Oni su bili angažirani na dislokacijama na Jelsi i Supetru. Pojašnjava kako je od prošle godine uveden i novitet da osim profesionalnih vatrogasaca na požarišta šalju i vatrogaskinje.

– Postoji ženska dislokacija na Supetru na otoku Braču gdje članice vatrogasnih postrojbi idu svojim kolegama pomoći gasiti požare. Prošle godine, u odnosu na prosjek, nije bilo više intervencija s time da se svake godine naš vatrogasni sustav postupno nadograđuje kamerama, besposadnim letjelicama, a pomažu nam i vojni piloti. To sve nam jako puno pomaže pri gašenju požara – rekao je Jelić.

Predstavljajući JVP Vinkovci, Jelić kaže kako su vinkovački vatrogasci uvijek spremni, bila sezona u tijeku ili ne. Pojašnjava kako vatrogasci koji su obučeni za gašenje svih vrsta požara mogu na požarišta širom Hrvatske ići i bez posebne obuke.

Pri osiguravanju opreme JVP Vinkovci koristi se često i projektima iz EU fondova
Foto: Grad Vinkovci Pri osiguravanju opreme JVP Vinkovci koristi se često i projektima iz EU fondova

– U tome nam uvelike pomaže i opremljenost najrazličitijom opremom koja nikad nije bila bolja. Nemamo zapravo dovoljno garaža u koje bismo smjestili sva svoja vozila. Opremljena je apsolutno cijela postrojba. Tijekom prošle godine uloženo je više od 50 tisuća eura u opremu koja će nam služiti dugi niz godina – istaknuo je Jelić.

Dodaje kako nastavljaju s daljnjim opremanjem, u čemu im pomažu i sredstva iz EU projekata na koje se redovito prijavljuju.

O radu i aktivnostima JVP Vinkovci, i koliko je važno da budu kvalitetno opremljeni i obučeni, govori i podatak da su tijekom prošle godine imali ukupno 248 intervencija. Od toga su 62 intervencije zabilježene tijekom olujnog nevremena koje je u srpnju prošle godine pogodilo okolicu Vinkovaca.

Brojne intervencije

– Želim zahvaliti svim građanima Vinkovaca koji su imali strpljenje i razumijevanje za nas u tim vremenima, kada smo imali istodobno i po pet ili šest intervencija – naglasio je Jelić.

Dodaje kako je u prvih sedam mjeseci ove godine situacija stabilna, odnosno da požara ima, ali i da su sve to manji požari otvorenog prostora. Jelić je zapovjednik i Vatrogasne zajednice Vukovarsko-srijemske županije koja je tijekom prošle godine imala 1600 intervencija.

– Od toga ih je najviše bilo poslije olujnog nevremena u srpnju prošle godine, kada su bili pogođeni razni dijelovi županije. Svake godine radimo osposobljavanje i uvježbavanje naših vatrogasaca tako da smo prošle godine uvježbali 291 osobu, od kojih su 62 nova vatrogasca. Po pitanju ostalih aktivnosti puno radimo s mladeži i vatrogasnom djecom. U županiji nas ima oko 3000 članova, od kojih je 500 dio vatrogasne mladeži i djece s kojima intenzivno radimo na natjecanjima i vježbama – rekao je Jelić.

storyeditor/2024-08-16/Nasicki_park_-_cistilica.jpg Reorganizacijom do kvalitetnije usluge Našičkom parku čistilica za ceste, stiže i vozilo za otpad storyeditor/2024-08-16/a_brza_cesta_foto_www_icv_hr.jpg Virovitičko-podravska jedina je županija bez ijednog kilometra brze ceste i autoceste Brza cesta vrijedna 130 milijuna eura bit će gotova do 2027. godine storyeditor/2024-08-16/bj_b_semafor.jpg Ulica Ante Trumbića te Andrije Kačića Miošića od jeseni će postati jednosmjerne Novi semafor na pješačkom prijelazu kod Gimnazije i promjene u prometu