Izbornik
Naslovnica Gradovi Čakovec
Sami krče put do kupaca i nude povoljnije cijene domaće hrane

Otvoren prvi dućan lokalnih proizvođača hrane u Hrvatskoj bez posrednika

1/3
Foto: Međimurska županija
Uz domaće vinare, proizvođače sira, meda, ulja, džemova, pekmeza i sokova, mogu se kupiti svježe voće i povrće, meso i mesni proizvodi, brašna, tjestenina, čajevi i brojni drugi domaći proizvodi dvadesetak poljoprivrednika

U centru Čakovca otvoren je "Međimurski štacun" prvog organiziranog kratkoopskrbnog lanca (KOL) u Hrvatskoj nazvanog "Najbolje 'z Međimurja", koji je okupio proizvođače s područja te županije.

Potpore poduzetnicima Metalska jezgra, Centar održivog razvoja, Tehnička škola Čakovec postaje Centar kompetencije...

- Ovo je prvi put u Hrvatskoj da su poljoprivrednici otvorili dućan bez posrednika. Želimo široj zajednici omogući dostupnost kvalitetnije domaće hrane, podići kvalitetu života i razinu zdravlja, a ostvarena dobit bit će reinvestirana s ciljem realizacije budućih inicijativa i projekata Udruge. Projekt je to svih članova našeg društva koji žele doprinijeti razvoju lokalnih sustava hrane, odnosno, da se hrana proizvedena u Međimurju, ovdje i pojede - rekla je predsjednica udruge članova KOL-a Valentina Hažić.

Foto: Međimurska županija

Županija sudjeluje u pokrivanju troškova najma prostora, a Grad Čakovec u opremanju dućana i financiranju promocije. Proizvođači sami osmišljavaju zajedničku prodaju, zajedno naručuju ambalažu, koriste skladišta, dostavna vozila i slično, a rezultat toga su pristupačne maloprodajne cijene bez posredničkih marži.

Uz domaće vinare, proizvođače sira, meda, ulja, džemova, pekmeza i sokova, mogu se kupiti svježe voće i povrće, meso i mesni proizvodi, brašna, tjestenina, čajevi i brojni drugi domaći proizvodi dvadesetak poljoprivrednika.