Izbornik
Naslovnica Gradovi Čakovec 15 pregleda
Čakovec

Položeni vijenci na grob dr. Ivana Novaka

Polaganje vijenaca na grob dr. Ivana Novaka
1/8
Foto: Grad Čakovec
Već kao srednjoškolac i student ukazivao je na nepravdu koju trpe Međimurci, tijekom rata ukazivao je i dokazivao da je ovo hrvatski kraj, sudjelovao je u organizaciji vojnog oslobađanja Međimurja...

U sklopu programa obilježavanja stote obljetnice donošenja Rezolucije o odcjepljenju Međimurja od mađarske države položen je vijenac kod grobnice dr. Ivana Novaka te održan prigodni program.

Muzej Međimurja Obljetnica oslobođenja Međimurja Znanstveni skup o 1918. i 1919. godini

Dana 9. siječnja 1919. godine, na čakovečkom Franjevačkom trgu okupilo se, prema nekim izvorima više od 10.000 ljudi. Na toj narodnoj skupštini donesena je Rezolucija o odcjepljenju Međimurja od mađarske države. Njome je stanovništvo Međimurja jasno reklo kojem narodu pripada te s kime u državnoj zajednici želi živjeti. Jedan od najzaslužnijih domoljuba i boraca za hrvatsko Međimurje bio je upravo doktor Ivan Novak. Već kao srednjoškolac i student ukazivao je na nepravdu koju trpe Međimurci, tijekom rata ukazivao je i dokazivao da je ovo hrvatski kraj, sudjelovao je u organizaciji vojnog oslobađanja Međimurja, bio je jedan od nositelja Narodne skupštine, a kao povjerenik Vlade za Međimurje u samo nekoliko mjeseci u potpunosti je kroatizirao cjelokupni javni i gospodarski život.

Foto: Grad Čakovec

Doktor Ivan Novak umro je 1934. godine, te je pokopan na čakovečkom groblju. Na grobnici je postavljena skulptura lava, koja ga je krasila do mađarske fašističke okupacije u II. svjetskom ratu. Zbog toga što je bio hrvatski rodoljub i  u njihovim očima krivac što je Međimurje oduzeto Mađarskoj, oskvrnuće Novakovog groba bila je jedna od prvih stvari što su učinili. Spomenik je razbijen, a ukradena je i ploča s njegovim imenom i imenom njegove supruge. Zahvaljujući našim sugrađanima, ostaci kamenog lava su sačuvani, te nakon demokratskih promjena ponovno postavljeni na svoje mjesto. Grad Čakovec je u povodu stote obljetnice donošenja Rezolucije odlučio ponovno u izvornom obliku urediti grob svojeg zaslužnog sugrađana, kako bi njegova grobnica ponovno bila ne samo jedan od najljepših dijelova ovog groblja, već i mjesto sjećanja na Novaka ali i sve one znane i neznane iz tih dana 1918. i 1919. godine.

U prigodnom govoru gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač istaknuo je da je 9. siječnja najvažniji datum moderne međimurske povijesti. Narodna skupština bila je jedan od najvažnijih događaja u dugome putu priznavanja hrvatskog identiteta Međimurja. Donesena Rezolucija bila je jedan od ključnih čimbenika na Mirovnoj konferenciji u Parizu, na kojoj je odlučeno da Međimurje nije dio Mađarske, da ovdje žive Hrvati te da Međimurci trebaju živjeti u državnoj zajednici s ostatkom hrvatskog naroda.

Foto: Grad Čakovec

- U završnom poglavlju duge borbe za pripadnost Međimurja matici zemlji, koja je u svoje finale ušla neposredno nakon kraja Prvog svjetskog rata, sudjelovali su mnogi. No, ime doktora Ivana Novaka, pred čijom smo se obiteljskom grobnicom okupili, na vrhu je popisa tadašnjih uglednih i učenih Međimuraca, Hrvata, koji su najzaslužniji što danas Čakovec nije Čaktornja, te što je Međimurje neraskidivi dio demokratske, neovisne i slobodne hrvatske države - rekao je među ostalim Kovač.

Jedinstven projekt u hrvatskoj 'Povijest svijeta u šest čaša' predstavljena u Gradskoj kavani

- Doktor Ivan Novak bio je dio vodeće grupe tadašnje međimurske inteligencije koja je najprije svojim djelovanjem početkom 20. stoljeća te tijekom rata, ukazivala na hrvatski karakter Međimurja. Nakon završetka rata, Novak sudjeluje u organizaciji vojnog oslobađanja Međimurja, a nakon ulaska hrvatskih trupa na Badnjak 1918. godine i donošenja Rezolucije koje je uslijedilo, kao povjerenik za Međimurje radi na uvođenju hrvatske javne uprave. Dolaskom službenika iz drugih dijelova Hrvatske uspješno uvodi hrvatski jezik u školstvo, upravu, gospodarstvo i javni život. Bez obzira na njegov daljnji životni, ponajprije politički put te tragičan kraj, Ivan Novak osoba je koja je sve Međimurce zauvijek zadužila. Njegov grob Mađarski fašisti i njihovi domaći pomagači uništili su već prvih dana okupacije u Drugom svjetskom ratu. I ta činjenica govori koliko je Novak učinio otrgnuvši Međimurje iz mađarskog okova. Ostaci spomenika su sačuvani te su, prvenstveno zalaganjem tadašnjeg zamjenika župana Međimurske županije Dragutina Lesara, restaurirani te vraćeni na svoje mjesto na groblju. Sačuvani oskvrnuti originalni spomenik pohranit ćemo u Muzeju Međimurja Čakovec gdje bi trebao biti dio postava posvećenog Međimurskoj revoluciji te oslobađanju od Mađara - naglasio je čakovečki gradonačelnik.

Foto: Grad Čakovec

Repliku originalnog spomenika izrađenog u kiparskoj radionici Frane Kršinića radi akademski kipar, Čakovčanin Mihael Štebih. Nakon što bude dovršen, on će umjesto gipsanog odljeva koji je prigodno postavljen, svoje trajno mjesto dobiti na Novakovu grobu.

U ime svih građana Čakovca i Međimurja položen je zajednički vijenac, a svijeće su upalila izaslanstva Grada Čakovca, Međimurske županije, te predstavnici brojnih ustanova i udruga te pojedinci.

Goričanska republika Jedinstven događaj u hrvatskoj povijesti Goričanska republika koju su Mađari ugušili u krvi prije 100 godina postaje turistički brend Zrinska garda obilježila spomendan Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana važan povijesni događaj Međimurje obilježava stotu obljetnicu odcjepljenja od mađarske države