Izbornik
Naslovnica Gradovi Poreč
Većina novca iz EU

Poreč nastavlja ulagati u djecu, službeno otvoren vrtić u Dračevcu

1/9
Foto: Grad Poreč
U novom odjelu smještene su po jedna jaslička i vrtićka skupina djece

Područni odjel porečkog talijanskog dječjeg vrtića Paperino svečano je otvoren u naselju Dračevac, a prisustvovali su mu brojni uzvanici. U novom odjelu smještene su po jedna jaslička i vrtićka skupina djece. Zgrada u kojoj je danas smješten vrtić u prošlosti je bila škola, a donedavno je bila narušena zubom vremena. No vrtić Paperino i Grad Poreč-Parenzo su ovaj projekt prijavili i dobili zeleno svjetlo za sufinanciranje sredstvima iz fondova EU, odnosno Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u iznosu od 80% ukupno prihvatljivih troškova, te je obnova počela prije godinu dana. Mali korisnici u vrtić su uselili prije nešto više od tri mjeseca, a sada je bio trenutak da se ovaj događaj i svečano obilježi.

POREČ Najveće arheološko otkriće u posljednjih 30 godina

Na svečanosti otvorenja gradonačelnik Grada Poreča - Parenzo Loris Peršurić podsjetio je kako u Poreču raste broj stanovnika, a s time i broj djece, pa je nužno otvarati nove predškolske ustanove, a poučeni dobrim iskustvima iz ostalih prigradskih naselja, gdje su već otvoreni manji dječji vrtići, odlučili su nastaviti ovu dobru praksu.

- U Poreču je od 2011. godine porastao broj stanovnika za 18 posto. Imamo stalan prirodni prirast, pa je i povećana potražnja za vrtićkim i jasličkim mjestima te je sve je više školskih razreda. Zato su i krenula ova ulaganja. Nakon gradnje dviju škola, otvorene su jaslice u Velom Maju, otvoren je ovaj vrtić u Dračevcu, a slijedi gradnja vrtića i jaslica u Žbandaju. Naravno da veliko povećanje broja stanovnika u kratkom periodu mijenja i naše prioritete u gradskim projektima – okrećemo se gradnji škola, vrtića i jaslica i trenutačno nam je prioritet za svu djecu osigurati jednake, kvalitetne uvjete i dovoljno mjesta u svim ustanovama - kazao je Peršurić.

Najkasnije do 30. lipnja Poreč donio dodatne mjere za pomoć poduzetnicima i obrtnicima

- Od kada smo otvorili vrata ove lijepe obnovljene zgrade svi su se odmah osjećali ugodno i dobro u njoj. To nam je važno za svu našu djecu, njihove obitelji i sve djelatnike - rekla je ravnateljica vrtića Paperino Nataša Musizza.

Istaknula je da je ovo važan trenutak za grad, talijansku manjinu, mjesni odbor Fuškulin i predškolski odgoj općenito.

Čestitkama na otvorenju ove ustanove pridružio se i predsjednik Talijanske unije Maurizio Tremul, koji je istaknuo kako su upravo vrtići, a time i njihovi djelatnici izuzetno važni u odgoju djece, jer ovdje stječu prva znanja, iskustva i radne navike. Novu je zgradu blagoslovio župnik Ivan Butković.

Ugovorena vrijednost radova na vrtiću iznosila je 2,305.217 kuna bez PDV-a, izvođač je bila tvrtka Rog d.o.o. iz Darde, a nadzor je izvršio Solidplus d.o.o. Poreč. U objektu, uz svaku grupnu sobu smješten je sanitarni čvor i garderoba za djecu, a osim toga objekt ima dvoranu za rekreaciju djece površine 46 m2, sanitarije za osoblje, servisnu prostoriju, tehničku prostoriju, spremište i ostale potrebne prostore.

četiri smjene Počele prijave za Ljetni kamp u Poreču

Objekt je smješten na čestici od oko 1300 m2. Rekonstrukcijom i dogradnjom, bruto površina postojećeg objekta povećana na ukupno 320 m2. Zadržani su postojeći nosivi kameni zidovi, drveno krovište je uklonjeno i izvedeni su novi krovovi u obliku kose armiranobetonske ploče. Kompletan objekt je obložen u termoizolaciju od kamene vune, za grijanje i hlađenje objekta instalirana je dizalica topline, grijanje je osigurano podnim grijanjem, a hlađenje ventilatorskim konvektorima.