Izbornik
Naslovnica Gradovi Čakovec
Mjera protiv nekontroliranog razmnožavanja

Prvi u Hrvatskoj uveli obveznu sterilizaciju pasa i mačaka

Psi
Foto: Nel Pavletić/PIXSELL/Ilustracija
Oni koji odbiju provesti mjeru trajne sterilizacije psa ili mačke po naredbi komunalnog redara bit će kažnjeni s 300 do 2000 kuna. Ista je kazna predviđena i za one koji pse trajno drže vezane, nisu im osigurali krov nad glavom.

Čakovečko Gradsko vijeće izglasalo je odluku o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca u kojoj je propisana trajna sterilizacija kao obvezan način kontrole razmnožavanja pasa i mačaka na području grada i mjesnih odbora. Izuzeti mogu biti samo uzgajivači životinja koji imaju rješenje o registraciji uzgoja. Čakovec je, kaže gradonačelnik Stjepan Kovač, prvi grad u Hrvatskoj koji je uveo obveznu trajnu sterilizaciju.

Dog friendly autobusi u Osijeku Novost u Osijeku Dog friendly javni prijevoz: u tramvaje i autobuse psi sada mogu besplatno

– Sve udruge koje se bave zaštitom životinja slažu se s takvom odlukom. Svakih nekoliko godina provede se akcija zbrinjavanja tih životinja, psi se smjeste u azil, za to se utroše znatna sredstva, no broj tih životinja ubrzo se vrati na normalu. To je veliki javnozdravstveni problem te se ovom odlukom omogućava njegovo rješavanje – ističe Kovač. Voditeljica čakovečkog skloništa za napuštene životinje Aleksandra Hampamer kaže da je prije dvije godine, kad je izbila afera sa zlostavljanjem pasa, 350 životinja smješteno u sklonište.

Rutinski zahvati

– Danas je u naselju Kuršanec Lug ponovo 400 životinja, a u svim romskim naseljima u Međimurju čak 3000 – upozorava i dodaje da neodgovorni pojedinci iz svih dijelova Međimurja štenad dovoze do romskih naselja. Kastracija i sterilizacija životinja su posljednje, ali nužne mjere, a provele su ih, napominje, mnoge zemlje u Europskoj uniji koje danas nemaju problema s napuštenim životinjama. U Ministarstvu poljoprivrede dobivena su jamstva da će platiti najveći dio troškova. Riječ je rutinskim operativnim zahvatima koji se obavljaju pod anestezijom, a cijene u Hrvatskoj variraju od 200 do 400 kuna.

Samo za rješavanje problema napuštenih pasa u romskim naseljima trebat će, prema nekim izračunima, oko 4,5 milijuna kuna. Grad Čakovec idućih će dana svim domaćinstvima dostaviti letak s pobrojenim pravima i obvezama, a potom će komunalni redari i veterinarska inspekcija krenuti na teren, kako bi utvrdili stvarno stanje i donijeli odluku gdje će se provesti obvezna kastracija. Građanima slabijeg imovinskog stanja Grad će subvencionirati troškove. U Gradu kažu da su kastracija i sterilizacija nepopularne mjere, no da su nužne jer zbog neodgovornih pojedinaca trpe svi.

– Danas gotovo jednako izdvajamo za zbrinjavanje napuštenih pasa kao i za pomoć potrebitim građanima, a to nije u redu – ističu. Dio je gradske odluke i zabrana vezivanja pasa u dvorištima. U odluci koju je donijelo Gradsko vijeće navode se i novčane kazne za vlasnike pasa. Oni koji odbiju provesti mjeru trajne sterilizacije psa ili mačke po naredbi komunalnog redara bit će kažnjeni s 300 do 2000 kuna. Ista je kazna predviđena i za one koji pse trajno drže vezane, nisu im osigurali krov nad glavom...

Osječki Filozofski fakultet postao pet friendly Kujica Alenka dobila 'iksicu' Prvi 'pet friendly' fakultet u Hrvatskoj: ulaz slobodan i životinjama pas Novost u Osijeku Psi više ne smiju biti na lancu i mogu se voziti tramvajem