Izbornik
Naslovnica Gradovi Osijek
GRAD OSIJEK

Radić: Osijek će imati najveću dvoranu nakon Lisinskog

1/3
Foto: Osijek
Grad Osijek je za uređenje koncertne dvorane dobio 929 tisuća eura od Ministarstva

Osječki gradonačelnik Ivan Radić te ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek obišli su proteklog tjedna koncertnu dvoranu za čije je opremanje Ministarstvo kulture i medija osiguralo 929 tisuća eura.

– Grad Osijek dobio je velika sredstva od Ministarstva kulture, 929 tisuća eura. Najveća su to sredstva za investicije na godišnjoj razini koje je Ministarstvo kulture ikada dalo i zahvaljujem ministrici što je prepoznala važnost ovog projekta. Podsjećam da smo od Ministarstva regionalnog razvoja za koncertnu dvoranu dobili 770 tisuća eura, čime dolazimo do iznosa od 1,7 milijuna eura. Upravo je to iznos koji nam treba za potpuni dovršetak koncertne dvorane. Tako dolazimo do vrlo jednostavne računice, a to je da će ova koncertna dvorana, zahvaljujući dvama ministarstvima, građane Osijeka koštati nula kuna – izjavio je osječki gradonačelnik Ivan Radić.

– Potvrdila bih da smo prepoznali sve ono dobro što se u Osijeku događa jer mi se možemo uključiti tamo gdje postoji lokalna inicijativa, a gradonačelnik je, zajedno sa svojim suradnicima, pokazao velik interes za razvoj ne samo kulturne infrastrukture nego i programa u različitim kulturnim djelatnostima. Projekt ove dvorane jako nas veseli, to je ove godine naša najveća pojedinačna investicija, a govorim o nacionalnim sredstvima. Sigurna sam da ćemo završetkom ove dvorane dobiti u prvom redu sjajan koncertni prostor, koji će služiti i za ostale kulturne, ali i druge namjene – istaknula je ministrica Nina Obuljen Koržinek.

Imat će 417 mjesta

Plan je dovršiti dvoranu do konca 2024. godine.

– Pokazujemo i ovime da smo prava, istinska slavonska metropola. Dvorana će imati 417 sjedećih mjesta, nakon Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog bit će i najveća u Hrvatskoj, a usudio bih se reći i najmodernija, tako da su ovo stvarno prekrasne vijesti za sve građane Osijeka i Osječko-baranjske županije, gdje dižemo kulturu na višu razinu – istaknuo je osječki gradonačelnik.

Panonski festival knjige

Najavio je i održavanje Panonskog festivala knjige u Osijeku.

– Održali smo danas i radni sastanak sa Zajednicom nakladnika i knjižara pri HGK, na kojem smo odlučili da ćemo u suradnji s njima, s Ministarstvom kulture i Osječko-baranjskom županijom organizirati Panonski festival knjige u Osijeku krajem svibnja, najvjerojatnije u dvorani Gradski vrt – rekao je Radić.

– Vjerujem da će svi građani Osijeka, ali i susjednih gradova i županija, pa možda i oni izvan Hrvatske, prepoznati taj festival kao mjesto susreta s dobrom, kvalitetnom knjigom, s piscima koje poznaju i cijene te da ćemo tako Osijeku dati još jedan iznimno kvalitetan kulturni sadržaj – poručila je ministrica.

OSIJEK Svečana proslava i dar za parove koji slave "zlatni pir" OSIJEK Izložene ideje za gradnju podzemne garaže pored Tvrđe OSIJEK Jelovnike za osnovnoškolce u Osijeku složili su nutricionisti